Konačno: Evo kada Vikićevi specijalci dobijaju spomenik u Sarajevu

13
N. Žunić
Konačno: Evo kada Vikićevi specijalci dobijaju spomenik u Sarajevu
Foto: Milomir Kovačević Strašni / Dragan Vikić

Dragan Vikić je jedan od heroja odbrane Sarajeva, a njegovi specijalci su bili poznati širom Bosne i Hercegovine kao hrabri i časni borci. 

Uostalom, časnost njihove borbe dokazana je i pred Sudom Bosne i Hercegovine. Prema drugostepenoj odluci donesenoj 2. decembra 2022. godine, Dragan Vikić, Nermin Uzunović, Jusuf Pušina i Mladen Čović oslobođeni su optužbi za ratne zločine. 

Zbog svog herojstva, Dragan Vikić je nagrađen Zlatnim ljiljanom, Specijalnom značkom i Zlatnom policijskom značkom Republike Bosne i Hercegovine. Uz sva ova priznanja, te hrabru borbu njegovih specijalaca, odnosno Specijalnog odreda MUP-a Republike Bosne i Hercegovine, logično je bilo očekivati da će doći i spomenik. 

Insula, štit, kruna i rijeka Una: Ovaj grad u BiH planira vratiti svoje historijske simbole!

Insula, štit, kruna i rijeka Una: Ovaj grad u BiH planira vratiti svoje historijske simbole!

Ideja je dugo bila aktuelna u političkim krugovima, a načelnik Općine Centar Srđan Mandić je u septembru 2023. godine i službeno najavio da će ovaj spomenik biti podignut upravo u njegovoj općini.

Kako je tada napisao na društvenoj mreži X.com: "Vikićevi specijalci će konačno dobiti spomenik. Izdata građevinska dozvola za izgradnju spomenika Bosanskim specijalcima, projekat koji radimo zajedno u saradnji sa veteranima ove slavne jedinice i Gradom Sarajevo. Za mog Špicu, za sve naše heroje. Volimo vas i mislimo na vas."

Ipak, ideja za sami spomenik datira još od prije. Još 2017. godine je predstavljen idejni projekat te je prvi put predložena lokacija iza Druge gimnazije u Sarajevu. Prvo idejno rješenje spomenika je uručeno tadašnjem načelniku Općine Centar Nedžadu Ajnadžiću. Tada je procijenjena vrijednost od 185 hiljada KM za cijeli projekat. 

Međutim, najvjerovatnije zbog suđenja Draganu Vikiću koje je počelo u martu 2017. godine, projekat se odlagao sve dok ga opet nije 'oživio' Srđan Mandić, uz podršku Općinskog vijeća Općine Centar. 

U izjavi za portal Radiosarajevo.ba, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je potvrdila izgradnju ovog važnog spomenika u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. 

Idejno rješenje spomenika za Vikićeve specijalce
Foto: Screenshot: Idejno rješenje spomenika za Vikićeve specijalce

Benjamina Karić je za naš portal izjavila: "Spomenik specijalcima Odreda Bosna je gradsko vijeće Grada Sarajeva proglasilo spomenikom od značaja za Grad. Idejno rješenje spomenika je djelo akademskog umjetnika i bivšeg vojnika Armije RBiH Nebojše Šerića Šobe.

Predstavlja zarobljeni, uništeni tenk agresorske vojske sa figurama pet bosanskih specijalaca koji su ga osvojili. Općinsko vijeće općine Centar dodijelilo je lokaciju, te izdalo urbanističku i gradjevinsku dozvolu za izgradnju spomenika na lokaciji u parku Safeta Isovića. Spomenik će biti postavljen tokom 2024. godine, čime ću ispuniti obećanje specijalcima odreda Bosna." 

Uz izjavu, gradonačelnica Sarajeva nam je ustupila i svu dokumentaciju koja ide uz izgradnju ovog spomenika. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije