Ljekari primaju samo hitne slučajeve, kontrole i pacijenti s uputnicom na čekanju

J. Ć.
Ljekari primaju samo hitne slučajeve, kontrole i pacijenti s uputnicom na čekanju
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Dom zdravlja Centar - Vrazova

Iako su zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo jutros stupili u generalni štrajk, a koji će trajati sve do ispunjenja njihovih zahtjeva, od jutros se u zdravstvenim ustanovama na području KS-a primaju isključivo hitni slučajevi i tako će biti sve do okončanja štrajka. 

Zdravstveni radnici u KS-u počeli generalni štrajk, primaju hitne slučajeve

To nam je potvrdio i predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS-a Izet Hočko, koji je kazao da pacijenti, odnosno hitni slučajevi neće biti zanemareni. 

"Od prvoga dana se primaju hitni slučajevi. Ne primaju se kontrole, očitanje nalaza niti uputnice. Dakle, sve ono što može da se čeka - ne prima se", rekao je za Radiosarajevo.ba Hočko. 

Hočko je napomenuo još jednom da će svi hitni slučajevi biti obrađeni, dok će ostali čekati do završetka sudskog postupka ili do dogovora s Vladom KS-a. 

Tom prilikom posjetili smo i Dom zdravlja Centar - Vrazova, Dispanzera za predškolsku djecu, gdje smo uočili da primaju djecu predškolskog uzrasta.

"To su ipak djeca", dobili smo kratak komentar.

Podsjetimo, zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo jutros u 7:30 sati su stupili u generalni štrajk, a koji će trajati sve do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Zdravstveni radnici u KS-su najprije žele potpisivanje izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području kantona.

Njihovi zahtjevi također se odnose i na to da plate svim radnicima u zdravstvu, osim doktora medicine i stomatologije, budu povećane po koeficijentu za 0,3.

Radnici, također, traže smjenu premijera Kantona Sarajevo Adema Zolja, kao i smjenu ministrice zdravstva KS-a Zilhe Ademaj i Samira Turkovića sa pozicije generalnog direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Sindikat medicinara: Generalni štrajk počinjemo 17. septembra

Iz Sindikata radnika u zdravstvu  Kantona Sarajevo ranije je istaknuto kako je cilj njihovog štrajka koji traje već nekoliko otklanjanje diskriminacije zdravstvenih radnika. Edo Selimić iz Sindikata radnika u zdravstvu kantona podsjetio je da zahtjevaju povećanje satnice za 30 feninga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije