Sindikat medicinara: Generalni štrajk počinjemo 17. septembra

Radiosarajevo.ba
Sindikat medicinara: Generalni štrajk počinjemo 17. septembra
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sindikat radnika u zdravstvu KS
Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo najavio je generalni štrajk za ponedjeljak 17. septembar radi, kako je istaknuto, ispravljanja diskriminacije nedoktora u odnosu na doktore.

"Razlog za štrajk je diskriminacija koju je Vlada KS načinila još prošle godine jer je jednoj grupi zaposlenika u zdravstvu (doktorima medicine i stomatologije) dala povišene koeficijente, a drugima (nedoktorima) nije. Tih drugih je 6.200 u zdravstvu Kantona Sarajevo. Dakle, mi sad samo pokušavamo ispraviti tu nepravdu. Čak ni ne tražimo onoliko koliko je doktorima dato, nego tražimo 0,30 linearno za sve nedoktore", kazao je predsjednik Sindikata Edo Selimić.

Ljekari nastavljaju štrajk uprkos zabrani suda: Presuda nije pravomoćna

Na pres konferenciji za medije u zgradi Doma sindikata Selimić je naglasio da traže i da su poslali na sud da se "diskriminacija nedoktora u odnosu na doktore sudski dokaže".

Podsjetio je da će generalni štrajk početi 17. septembra u 7:30 sati, zaposlenici će biti na radnim mjestima, a primat će hitne slučajeve.

Naglašava da su "za prošlogodišnjeg generalnog štrajka radili osamdeset posto posla“ nakon čega su, kaže, potpisali granski kolektivni ugovor sa satnicom od 2,60 KM.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije