Ljekari nastavljaju štrajk uprkos zabrani suda: Presuda nije pravomoćna

A. B.
Ljekari nastavljaju štrajk uprkos zabrani suda: Presuda nije pravomoćna
FOTO: AA / Štrajk ljekara

Iako je Općinski sud u Sarajevu zabranio organiziranje i provođenje štrajka ljekara i stomatologa u Kantonu Sarajevo koji je počeo 5. septembra ove godine jer nije najavljen, iz Sindikata doktora medicine i stomatologije KS-a ističu kako ipak nastavljaju sa štrajkom.

Predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS-a Izet Hočko za Radiosarajevo.ba je kazao kako odluka Općinskog suda u Sarajevu još uvijek nije pravomoćna te da ljekari nastavljaju štrajk.

"Nakon presude Općinskog suda u Sarajevu nastavljamo sa štrajkom jer presuda nije konačna i pravomoćna. Mi imamo pravo na žalbeni rok od 15 dana i to ćemo i uraditi do konačne presude ili do dogovora s Vladom Kantona Sarajevo. Ministarstvo zdravstva, odnosno Vlada KS-a i dalje se ponaša isto, nisu za dogovor i koriste silu. Pokušali su vršiti pritisak na javnost i na medije, a samo donekle su uspjeli", kazao je Hočko.

Općinski sud zabranio štrajk ljekara u Sarajevu

Naglasio je kako sindikat do sada nije zadovoljan odnosnom Vlade KS-a, koja, kako je rekao, pokušava manipuilativnim sredstvima izbjeći svoje obaveze iz Kolektivnog ugovora.

Izet Hočko, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS - undefined

Foto: Arhiv: Izet Hočko, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS-a

"Prvo su kazali da ćemo pregovarati, sad odjednom nemaju obaveze i novac, iako mi imamo jasan izvještaj Zavoda zdravstvenog osiguranja kako bi se ispoštovao Kolektivni ugovor koji je potpisan. Ministrica zdravstva KS-a Zilha Ademaj je to izjavila jedne prilike, premijer KS-a je izjavio da je legalista i da će se truditi da ispoštuje to što je potpisano, a priča se sada odjednom okrenula", rekao je predsjednik sindikata.

Na pitanje kako će se ovakva situacija u nastavku odraziti na građane Kantona Sarajevo kojima je potrebna medicinska njega, Hočko kaže da se štrajk i dalje nastavlja po sporazumu koji je potpisan sa zdravstvenim ustanovama sve do pravomoćnosti presude.

"I dalje ćemo primati samo hitne slučajeve, odnosno vitalno ugrožene građane", zaključio je Izet Hočko.

Podsjećamo da se presudom Općinskog suda u Sarajevu po tužbi Javne ustanove (JU) Dom zdravlja Sarajevo, Opće bolnice "Prof. dr. Abdulah Nakaš" te Ministarstva za zdravstvo KS-a i Vlade KS-a, nakon održane glavne rasprave 13. septembra 2018. godine, zabranjuje organiziranje i provođenje štrajka započetog 5. septembra 2018. godine iz razloga što nije najavljen, organizovan i vođen u skladu sa Zakonom o štrajku.

Sindikat doktora medicine i stomatologije KS-a stupio je u štrajk zbog nezadovoljstva odnosom Vlade KS-a prema njima, tvrdeći da nisu ispunjena obećanja iz Kolektivnog ugovora, koji je potpisan prošle godine. 

Građani Kantona Sarajevo zbog ovoga su devet dana bez potpune zdravstvene usluge, jer su ljekari primali samo hitne slučajeve.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije