Hoće li vozila hitne pomoći u prometu dobiti prednost nad vozilima pod pratnjom

Radiosarajevo.ba
Hoće li vozila hitne pomoći u prometu dobiti prednost nad vozilima pod pratnjom
Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH podržala je principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, čiji je predlagač poslanik Damir Arnaut.

Predloženim zakonskim rješenjem se predviđa da vozila hitne pomoći i vatrogasna vozila imaju pravo prvenstva nad vozilima pod pratnjom, što prema važećem zakonu nije slučaj.

I ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko podržao je prijedlog, naglasivši da "ne postoji niti jedno drugo vozilo koje bi trebalo imati prednost nad vozilima hitne pomoći".

Jusko je u proteklom periodu obavio razgovore s čelnim ljudima lokalne Hitne pomoći u većim gradovima u BiH - Sarajevu, Tuzli, Doboju, Bihaću, Mostaru, Banjoj Luci, Brčkom - i dobio uvjeravanja svojih sagovornika da do sada nikada nisu imali problema kod prvenstva prolaza i da im je u tome policija uvijek pomagala i bila na usluzi.

Član 125. stav (1), Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni  i Hercegovini (Službeni glasnik BiH br. 6/06, 75/06, 44/07, 84/09, 48/10, 18/13 i 8/17), propisuje da se pod izrazom „vozila pod pratnjom“, podrazumijevaju vozila kojima je dodijeljena pratnja policije ili vojne policije, s posebnim motornim vozilima opremljenim uređajima za davanje posebnih zvučnih i svjetlosnih znakova crvene i plave boje, i to za vrijeme dok se ti znakovi daju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije