HNS o presudi Europskog suda za ljudska prava: Hrvatima se neće nametati politički predstavnici

14
FENA
HNS o presudi Europskog suda za ljudska prava: Hrvatima se neće nametati politički predstavnici
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Dragan Čović

Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine komentarisao je presudu Europskoga suda za ljudska prava u predmetu "Kovačević protiv Bosne i Hercegovine".

U HNS-ovom saopćenju za javnost navodi se kako je podnositelj zahtjeva "dugogodišnji unitaristički aktivist i savjetnik drugoga bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, uzurpatora pozicije hrvatskoga člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine", te se dodaje kako je Kovačević i sam priznao "da njemu i drugim političkim aktivistima nisu u interesu zaštita i promocija ljudskih prava, nego je njihov konačan cilj ukinuti konstitutivnost naroda i nametnuti unitaristički politički sustav".

"Cilj te radikalne političke agende je postići poredak u kojemu će Bošnjaci, s obzirom da su najbrojniji konstitutivan narod, vladati u unitarnoj državi i nametati svoje predstavnike Hrvatima i svima drugima", smatraju u HNS-u.

FK Željezničar ostvario ključnu pobjedu u borbi za opstanak, na Grbavici 'pali' Tuzlaci

FK Željezničar ostvario ključnu pobjedu u borbi za opstanak, na Grbavici 'pali' Tuzlaci

HNS, navodi se dalje, ostaje privržen Daytonskom mirovnom sporazumu koji garantira mir između tri konstitutivna naroda, te upozorava kako napadi na temeljna ustavna načela, uključujući ravnopravnost konstitutivnih naroda, pridonose nestabilnosti Bosne i Hercegovine i usporavaju njen europski put.

"Hrvatski narodni sabor smatra kako se sve odluke Ustavnoga suda BiH, kao i presude Europskoga suda za ljudska prava trebaju implementirati, uključujući odluku o legitimnom predstavljanju i jednakopravnosti konstitutivnih naroda na svim administrativno-političkim razinama i prestanku diskriminacije Židova, Roma i drugih manjinskih skupina te svih drugih građana zbog kršenja njihovoga pasivnog izbornog prava", poručili su iz HNS-a.

U HNS-u smatraju kako pojedine interpretacije presude "Kovačević protiv Bosne i Hercegovine" i drugih presuda donesenih kao ishod političkoga aktivizma unitarističkih političara iz BiH pred Europskim sudom za ljudska prava, ne mogu dovesti u pitanje ravnopravnost Hrvata, Bošnjaka i Srba.

Prva reakcija Slavena Kovačevića: 'Podnio sam tužbu protiv zemlje koju volim, protiv BiH'

Prva reakcija Slavena Kovačevića: 'Podnio sam tužbu protiv zemlje koju volim, protiv BiH'

"Ti su komentari politički motivirani, bez utemeljenja u ljudskim pravima i protivni su Daytonskom mirovnom sporazumu. Pozdravljamo navode Europskoga suda za ljudska prava da vlasti Bosne i Hercegovine trebaju odlučiti koji je najbolji politički sustav i na koji način adresirati pitanje diskriminacije ljudskih prava", navodi se u saopćenju za javnost HNS-a BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije