U HNK uznemireni odlukom Kriznog štaba FBiH: Struka ovo nije predložila!

Radiosarajevo.ba
U HNK uznemireni odlukom Kriznog štaba FBiH: Struka ovo nije predložila!
PrtScr / S današnjeg pressa

Konferencija Štaba civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) počela je danas sa zvaničnom potvrdom da je u Konjicu jutros jedna osoba preminula od posljedica infekcije COVID-19.

Od posljedica koronavirusa preminuo još jedan radnik firme Igman Konjic

Prof. dr. sc. Jurica Arapović, specijalist infektologije i član ŠCZ HNK, kazao je da su tokom protekla 24 sata testirali 121 uzorak s područja HNK, od čega je osam bilo pozitivno - pet u Čitluku, po jedno u Mostaru, u Konjicu i u Jablanici.

Jučer je prvi put testirano i pet uzoraka iz Čapljine, ali, srećom, negativni su.

Do sada je izdato 1761 rješenje o zdravstvenom nadzoru, s jučerašnjim danom, 13 novih rješenja. Građani uglavnom poštuju zadate mjere - policijski sat prekršen je samo šest puta, a samoizolacija samo jednom. 

Članovi ŠCZ HNK također su, kao i direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović, izrazili svoje nezadovoljstvo jučerašnjom "liberalizacijom mjera". Podsjetimo, jučer je u FBiH dozvoljeno osobama starijim od 65 godina da odu po penzije, a mlađima od 18 da sada mogu biti s roditeljima u autu. Objema grupama prije je bila uvedena potpuna zabrana kretanja. 

I dr. Arapović i dr. Kordić naglasili su kako su restriktivne mjere polučile rezultate, te izrazili iznenađenje što su mjere opuštenije, "što nikako nije bio prijedlog struke".

"Moram reći da liberalizacija mjera koje su trenutno na snazi - nisam siguran da će polučiti efekat u smislu sprječavanja širenja COVID-19", kazao je dr. Arapović, dok je dr. Kordić kazao da su naredne dvije sedmice još važnije od prethodne dvije. 

"Mislimo da na terenu imamo transmisiju bolesti (ne može se utvrditi gdje se osoba zarazila!) i sad je maksimalan oprez najbitniji. Puno ljudi koje ćemo testirati neće imati nikakve simptome te molimo i zdrave da ne hodaju. 

Ova dva ili tri tredna su jako, jako važna inače nam se sprema ružan scenarij."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije