Helsinški odbor za ljudska prava oštro osudio napad na novinara Mirzu Derviševića u Brčkom

2
Radiosarajevo.ba
Helsinški odbor za ljudska prava oštro osudio napad na novinara Mirzu Derviševića u Brčkom
Foto: Facebook / Pretučen novinar Mirza Dervišević

Helsinški odbor za ljudska prava oglasio se povodom napada na novinara Mirzu Derviševića u Brčkom.

Njihovo saopštenje prenosimo u cijelosti:

"U Helsinškom odboru za ljudska prava izražavamo nadublje ogorčenje, zbog fizičkog napada na novinara Mirzu Derviševića u Brčkom.

U Općoj bolnici otvorene najsavremenije operacione sale za abdominalnu hirurgiju i ginekologiju

U Općoj bolnici otvorene najsavremenije operacione sale za abdominalnu hirurgiju i ginekologiju

Očigledno je, da su novinari u Bosni i Hercegovini izloženi veoma visokom riziku i ugrožavanju njihovih života i imovine zbog svoga istraživačkog rada. Nesporna je činjenica, da su se uslovi za rad novinara i medija pogoršali zbog očiglednog nastojanja političkih moćnika na različitim nivoima, da na sve moguće načine spriječe slobodni novinarski istraživački rad i slobodu govora i mišljenja, kako bi prikrili korupciju i zloupotrebe vlasti.

Kao i u mnogim prethodnim slučajevima napada na novinare u BiH, neupitno je da su naredbodavci iz vrha političkih struktura, a izvršioci pripadnici kriminalnih organizacija pod direktom kontrolom vlasti i političkih moćnika.

Pozivamo policiju i tužilaštvo Brčko distrikta BiH da preduzmu sve potrebne korake kako bi otkrili počinioce i organizatore ovog brutalnog nedjela kojim se žele zastrašiti svi oni u Bosni i Hercegovini koji slobodno misle i govore", stoji u saopštenju Helsinškog odbora za ljudska prava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije