Pale / Helikopter Oružanih snaga BiH gasio požar na Romaniji

28. 10. 2019. u 15:21:00 Fena

Shares: 0

Drugi helikopterski skvadron br ZS i PZO u nedjelju, 27. oktobra, dobio je hitan poziv za angažovanje helikoptera UH-1H na gašenju šumskog požara na širem području općine Pale, na obroncima planine Romanije u blizini sela Stajna.

Za izvršenje tako zahtjevnih zadataka, helikopterska posada bila je spremna za polijetanje u najkraćem roku. Helikopter UH-1H 2.HS-a izvršio je polijetanje iz Rajlovca prema rejonu požarišta u 15 sati.

Angažovanje helikoptera UH-1H je bilo od velike pomoći pripadnicima Civilne zaštite i vatrogasnih službi, što je i istaknuto od civilnih struktura.

U saopćenju iz Ministarstva odbrane  BiH navode da je to treća ovogodišnja misija pomoći civilnim vlastima u gašenju požara, a posebno naglašavaju da je to po drugi put da se u misiji gašenja požara koriste helikopteri tipa UH-1H.

Prilikom izvršenja misije gašenja požara posada 2.HS-a se pridržavala propisanih procedura te su dodijeljeni zadatak izvršili sigurno.

„Oružane snage BiH će, u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima i trenutno raspoloživim ljudskim i materijalnim kapacitetima, biti spremne pružiti svu neophodnu pomoć i podršku civilnim vlastima tokom prirodnih i drugih nepogoda na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine“, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA