Požar na Romaniji aktivan već pet dana: Helikopter jutros već otišao u izvidnicu

Srna
Požar na Romaniji aktivan već pet dana: Helikopter jutros već otišao u izvidnicu
Foto: Srna / Požar na Romaniji

Helikopter Helikopterskog servisa RS-a poletio je rano jutros u izviđanje terena na Romaniji, gdje je peti dan aktivan požar, rekao je Srni rukovodilac Službe Civilne zaštite opštine Pale Dragan Elek.

On navodi da se, prema jutrošnjim informacijama kojima raspolaže, požar nije proširio, ali da najveći problem predstavlja to što se vatra provukla na nekoliko mjesta uz stijene na drugu stranu, gdje nije pristupačno.

Elek je rekao da bi na najkritičnija mjesta trebalo da izađu rukovodioci Šumskog gazdinstva “Jahorina” i informacije pošalju u centralu.

"Situacija nije toliko strašna, jedino se bojimo da se ne pogorša kada sunce ogrije. Imamo zalihe vode na jezerima na Ravnoj planini, dobar vodozahvat na visini, iskusne pilote, veoma brz helikopter. Mislimo da će efekat biti dobar", kaže Elek.

Prema njegovim informacija, ako bude potrebe doći će i gazela iz helikopterskog servisa RS-a da prebaci radnike koji bi pravili prepreke u šumskom predjelu, kao i helikopter Oružanih snaga BiH koji je juče gasio vatru.

Požar, koji je izbio u srijedu, 23. oktobra, zahvatio je 10 hektara šume na Romaniji iznad Majdana, na području opštine Pale, a prijeti da uz stjenoviti dio prijeđe u opštinu Sokolac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije