Helez: Informisao sam komandanta NATO štaba o događajima koji su rezultat 'svesrpskog sabora'

7
Radiosarajevo.ba
Helez: Informisao sam komandanta NATO štaba o događajima koji su rezultat 'svesrpskog sabora'
Foto: Facebook / Zukan Helez i Matthew A. Valas

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez primio je u službenu posjetu komandanta NATO Štaba u Sarajevu brigadnog generala Matthew A. Valasa.

Kako je kazao min istr, razgovarali su o trenutnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

"Izrazio sam zabrinutost zbog posljednjih aktivnosti koje su poduzele vlasti i institucije manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS i Republike Srbije.

Nastavljeno suđenje Vasviji Vidović: Svjedok iznio nove detalje

Nastavljeno suđenje Vasviji Vidović: Svjedok iznio nove detalje

Dolazak vojnih kadeta i njihovo paradiranje u Prijedoru, mjestu najstrašnijih zločina počinjenih nad Bošnjacima, pokušaj ulaska pripadnika MUP Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu u svrhu pomaganja tokom turističke sezone u našoj zemlji bez zakonom potrebnih odobrenja države Bosne i Hercegovine, zahtjevi da helikopteri MUP R Srbije gase požar na teritoriji Bosne i Hercegovine, a pri tom uporno zaobilaženje institucija Bosne i Hercegovine, konkretno Oružanih snaga BiH, da gase ovaj požar, su podigle tenzije i izazvale uznemirenost kod građana u našoj zemlji", rekao je Helez.

Ministar smatra da su ovakva djelovanja posljedica nedavno održanog "svesrpskog sabora" i imaju za cilj reduciranje postojećih nadležnosti države, dovode u pitanje suverenitet Bosne i Hercegovine te pokušavaju teritoriju manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS predstaviti kao sastavni dio Srbije te omogućiti institucijama susjedne države Srbije da djeluju na prostoru RS.

Helez o helikopterima iz Srbije: "Neću dozvoliti da gase požar na teritoriju BiH"

Helez o helikopterima iz Srbije: "Neću dozvoliti da gase požar na teritoriju BiH"

Brigadni general Valas je rekao da je upoznat i da prati trenutnu situaciju i tenzije koje su podignute u posljednje vrijeme. Na kraju sastanka naglašeno je još jednom da su suverenitet, cjelovitost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine neupitni.

U službenu posjetu primio sam komandanta NATO Štaba u Sarajevu brigadnog generala Matthew A. Valasa. Razgovarali smo o...

Posted by Zukan Helez on Tuesday, July 23, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije