Diplomatija / Haris Silajdžić na listi kandidata za specijalnog izaslanika UN-a za Siriju

30. 10. 2018. u 15:50:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Bivši član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda i nekadašnji predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić ušao je u uži krug kandidata kada je u pitanju izbor za specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija za Siriju.

Nakon četiri godine rada, švedsko-italijanski diplomata Staffan de Mistura 17. oktobra objavio je da će krajem novembra napustiti poziciju specijalnog izaslanika UN-a za područje Sirije zbog privatnih razloga, prenosi IRIN.

Silajdžić je jedno vrijeme obnašao i poziciju ministra vanjskih poslova Republike Bosne i Hercegovine i podpredsjednika Vijeća ministara BiH. 

Kao potencijalni nasljednici De Misture osim Silajdžića spominju se još dva imena iz istočne Europe - specijalni koordinator UN-a za mirovni proces na Bliskom istoku Nikolaj Mladenov iz Bugarske te slovački diplomat Ján Kubiš, koji rukovodi Misijom Ujedinjenih nacija za pomoć u Iraku (UNAMI).

Kao jedan od glavnih kandidata spominje se i bivši alžirski ministar vanjskih poslova Ramtane Lamamra, a na užem spisku kandidata je i Geir Pedersen, norveški ambasador u Pekingu.

Kako god, novi specijalni izaslanik sigurno će imati težak zadatak u Siriji, gdje rat traje već više od sedam godina i brojni su mirovni procesi ostali neuspješni.

Osnovni zadatak će biti "oživjeti" mirovne pregovore koji su stagnirali u zadnje vrijeme.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA