Haris Kaniža, kandidat za načelnika Travnika: Bez korupcije i nepravde

Radiosarajevo.ba
Haris Kaniža, kandidat za načelnika Travnika: Bez korupcije i nepravde
FOTO: Facebook / Haris Kaniža

Haris Kaniža, advokat iz Travnika, zvanično je prihvatio kandidaturu za načelnika Travnika ispred koalicije "Naša travnička priča" koju čine Narod i Pravda, SDP BiH i Naša stranka.

Narod i Pravda, SDP BiH i Naša stranka na izborima za načelnika Travnika podržat će kandidata Harisa Kanižu, a principi i prioriteti zajedničkog djelovanja bit će navedeni i javnosti prezentirani i u zajedničkoj programskoj platformi.

"U narednom periodu ćemo detaljno građane Travnika i širu javnost upoznati sa principima i prioritetima koje zagovaramo. U našoj programskoj platformi sadržani su i principi djelovanja kada su u pitanju sport, kultura, briga o zaslužnim i socijalno ugroženim kategorijama društva i još mnogo toga. U ovom trenutku mogu ukratko navesti da će neki od tih prioriteta biti, prije svega, u povećanju transparentnosti i javnosti rada svih općinskih organa, ustanova i preduzeća, zatim preduzimanje aktivnosti na suzbijanju korupcije i stranačkog zapošljavanja, uspostavljanje registra svih primanja izabranih i imenovanih dužnosnika, otklanjanja posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa, domaćinska i pravednija raspodjela budžetskih sredstava, završetak procesa uspostave industrijskih zona, bolja saradnja sa privrednicima, mjesnim zajednicama i građanima, veće iskorištavanje poljoprivrednih i turističkih potencijala itd", rekao je  Haris Kaniža.

Kaniža navodi kako će kampanju zasnivati na tome da sadržaj programske platforme i konkretnih projekata i ideja predstavi, zajedno sa strankama koje ga podržavaju, svim stanovnicima Travnika bez obzira na njihovu nacionalnu, religijsku ili neku drugu pripadnost, od kuće do kuće, od osobe do osobe.

„Kandidaturu sam prihvatio iz mnogo razloga, ali ovom prilikom mogu istaknuti želju za boljim i pravednijim društvom, bez korupcije, nepravde, nepotizma i drugih prisutnih anomalija, ali i zadovoljstvo što u Travniku napokon na izbore zajedno izlaze političke stranke čiji su
ciljevi, između ostalih, usmjereni na vladavinu prava, jednake šanse za sve, poštovanje ljudskih prava, više socijaldemokratije i manje nacionalizma. Trudit ćemo se da vodimo dostojanstvenu političku kampanju, ali se nećemo suzdržavati od argumentovanih kritika dosadašnjoj vlasti. Kao zajednički kandidat Naše travničke priče, odnosno koalicije NiP, SDP i NS, već sada mogu kazati da ćemo, ako Bog da, 11. aprila slaviti pobjedu“, dodaje Kaniža.

Biografija

Haris Kaniža rođen je 1981. godine u Travniku. Završio je Elči Ibrahim-pašinu medresu u Travniku, a potom Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Od 2006. do 2010. godine bio je advokatski pripravnik te je položio pravosudni i advokatski ispit. Od 2010. godine upisan je u Imenik advokata Advokatske komore Federacije Bosne i Hercegovine, a advokatsku djelatnost obavlja kao član i zaposlenik Advokatskog društva
"Adil Lozo i drugi" d.o.o. Travnik u kojem je sedam godina bio i direktor.

U obavljanju advokatske djelatnosti posebno se specijalizirao za oblast Ustavnog prava i Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, zatim oblast zaštite od diskriminacije i nejednakog postupanja, oblast radnog i socijalnog prava, zatim privredno i obligaciono pravo,
kao i druge oblasti.

Posebno iskustvo stekao je i u oblasti upravnog prava i organizacije uprave od lokalnog do državnog nivoa, a što je vrlo bitna referenca za obavljanje poslova načelnika.

U periodu od 2012. do 2016. godine bio je izabrani vijećnik u Općinskom vijeću Travnik, te je aktivno i redovno učestvovao u radu vijeća i njegovih radnih tijela, s posebnim naglaskom
na normativno-pravna pitanja i određene stručne timove imenovane za
poboljšanje važnih projekata infrastrukture.

Oženjen je i otac je troje djece.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije