Hamdija oštetio 'NLB leasing' za više od 600.000 KM - dobio dvije godine uslovno

7
Radiosarajevo.ba
Hamdija oštetio 'NLB leasing' za više od 600.000 KM - dobio dvije godine uslovno
Foto: Fena / Novac / Ilustracija

Sud Bosne i Hercegovine donio je presudu kojom je optuženi Hamdija Šarčević proglašen krivim što je počinio krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti i krivotvorenje isprave.

Sud je izrekao uvjetnu osudu kojom je optuženom utvrđena kazna zatvora u trajanju od dvije godine.

Istovremeno je određeno da se ta kazna neće izvršiti ako optuženi u roku od tri godine, od dana pravosnažnosti presude, ne počini novo krivično djelo.

Nikšić: "Ukoliko uskratimo saglasnost Gavrankapetanoviću to bi bila vrsta prevare"

Nikšić: "Ukoliko uskratimo saglasnost Gavrankapetanoviću to bi bila vrsta prevare"

Presuda je donesena nakon održanog ročišta za razmatranje sporazuma o priznanju krivnje i pretresa za izricanje krivičnopravne sankcije u predmetu Hamdija Šarčević.

Optuženi Hamdija Šarčević kriv je što se, zajedno s više fizičkih i pravnih lica, u periodu 2010.–2011. godine, u Kiseljaku, Sarajevu, Sanskom Mostu i Istočnom Sarajevu, u cilju sticanja protupravne imovinske koristi, dogovorio da prevarom pravnog lica NLB leasing d.o.o., Sarajevo, ostvare dobit tako što će zaključiti ugovor o finansijskom leasingu s tom leasing kućom kojim će se finansirati fiktivna kupovina pokretnih stvari-mašina, a koje u stvarnosti neće biti kupljene s obzirom da navedene mašine kao predmet kupoprodaje ne postoje.

Na taj je način pravno lice NLB leasing d.o.o., Sarajevo, pretrpjelo štetu u iznosu od 605.447,67 KM, navodi se u saopćenju iz Suda BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije