Zastrašujući detalji optužnice: Zakovali djetetu prozor, živio bez hrane i struje

3
Radiosarajevo.ba
Zastrašujući detalji optužnice: Zakovali djetetu prozor, živio bez hrane i struje
Foto: Appi.ba / Ilustracija

Općinski sud u Visokom produžio je pritvor supružnicima S. H. i S. A. iz Visokog do 9. maja 2022. godine zbog krivičnih djela "Nasilje u porodici" i "Zapuštanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika", nakon što je Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona početkom novembra podiglo Optužnicu.

Naime, prijedlog za produženje mjere pritvora prema optuženim je upućen jer postoje naročite okolnosti koje ukazuju da će optuženi ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, te da će ponoviti krivična djela.

Također, prema našim sazanjima, potvrđena je i optužnica u cijelosti protiv S. H. i S. A. zbog ovih krivičnih djela od strane sudije za prethodno saslušanje Općinskog suda Visoko, piše Federalna.ba.

Vanredno obavještenje iz Vodovoda: Veliki dio Sarajeva bez vode zbog novog kvara!

Vanredno obavještenje iz Vodovoda: Veliki dio Sarajeva bez vode zbog novog kvara!

Prema optužnici Kantonalnog tužilaštva ZDK, dječakov otac i njegova sadašnja supruga nepune četiri godine psihički i fizički su mučili šestogodišnjaka, kojeg su, umjesto da mu pruže roditeljsku ljubav, zaključavali i kažnjavali kada bi želio jesti.

"... s kojim su živjeli u zajedničkom kućanstvu i grubo zanemarili svoju funkciju zbrinjavanja i odgoja oštećenog, svjesni da će takvim nasiljem ugroziti mir, psihičko zdravlje i tjelesnu cjelovitost oštećenog i da tako postupajući, grubo zanemaruju funkciju zbrinjavanja i odgoja oštećenog što su i htjeli na način da su kažnjavali oštećenog, kada bi uradio nešto što im nije odgovaralo i to tako da ga je osumnjičeni udarao kaišem, osumnjičena čupala rukama za kosu, a kojeg oštećenog su potupajući po prijavi NN lica koji su prijavili nasilje, i zanemarivanje oštećenog dana 8.9.2021. godine, policijski službenici PU Visoko i službenica JU Centra za socijalni rad Visoko, pronašli u mjestu stanovanja samog u kući koja nije uslovna za život i nema električne energije, a iz koje nije mogao izaći, obzirom da su ulazna vrata kuće bila zaključana ključem koji je sa sobom nosila osumnjičena, a vrata sobe u kojoj se nalazio oštećeni dodatno obezbijeđena da ne može izaći tako što su vrata pričvršćena metalnim lancem, koji je povezan sa krilom i štokom vrata, i dodatno pričvršćena PVC žutom kesom u kojoj sobi nije bilo mogućnosti da obavlja fiziološke potrebe, osim u tutu", navodi se u optužnici.

Kako dalje piše "tutu nije imao gdje isprazniti, zbog čega se u sobi osjećao užasan smrad i zagušljivost".

"U takvim uslovima življenja je boravio iscrpljen, gladan, žedan i umoran, kada je na licu mjesta utvrđeno da je oštećeni tu sam boravio dok su osumnjičeni i njihovo zajedničko malodobno dijete (2019. godište) živjeli u odvojenoj kući - ljetnoj kuhinj koja je uslovna za stanovanje i tako oštećenog ostavljali bez hrane, vode i drugih osnovnih potrepština za život i samo bi ga povremeno puštali da izađe da izađe iz te sobe".

Dalje se navodi:

"Kada bi oštećeni kradom ponekad uzeo hranu iz prostorija koje oni koriste, ili uradio nešto što nije odgovaralo, istog su tukli, optužujući da ga krade od njih i da ne sluša, a kada su primijetili da neko od komšija donosi njemu hranu, kada su bili odsutni, koju hranu je uzimao kroz prozor, osumnjičeni je zakovao prozor kako bi spriječili oštećenog da otvara prozor i uzima hranu, uslijed čega je kod oštećenog zbog dugotrajne izloženosti stresnim i traumatskim događajima unutar porodice, emocionalnog i tjelesnog zanemarivanja od strane osumnjičenih koji ukazuju na esktremne oblike odbacivanja, brutalnosti, zanemarivanja i zlostavljanja, dovelo do narušavanja zdravlja...", navodi se u optužnici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije