Hamdija Lipovača uvjetno osuđen zbog nesavjesnog rada

Radiosarajevo.ba
Hamdija Lipovača uvjetno osuđen zbog nesavjesnog rada
Foto: Arhiv / Hamdija Lipovača

Općinski sud u Bosanskoj Krupi donio je prvostepenu nepravosnažnu presudu kojom je bivšem načelniku Općine Bihać Hamdiji Lipovači iz Bihaća izrekao uvjetnu osudu, saopćeno je iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona. 

Zbog krivičnog djela nesavjestan rad u službi Sud je Lipovači utvrdio kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, te istovremeno odredio da se kazna neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od dvije godine od dana pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.

Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je 20.juna 2019. godine podiglo optužnicu protiv Lipovače koji se tereti da je kao službena osoba u Federaciji, povredom zakona, očito nesavjesno postupio u vršenju dužnosti, uslijed čega je nastupila imovinska šteta koja prelazi iznos od 10.000 KM.

On se tereti da je 7. januara 2009. godine kao službena osoba u svojstvu načelnika općine Bihać, suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama BiH, očito nesavjesno postupio u vršenju dužnosti navedene funkcije na način da je, bez prethodno provedenog postupka javne nabavke u kojem bi osigurao da Općina Bihać sačini tendersku dokumentaciju na osnovu koje će moći utvrditi činjenice o pravnom i poslovnom subjektivitetu budućeg poslovnog partnera, s izvjesnom kompanijom ''Kentrik Europe B.V.'' zaključio sporazum za izradu studije izvodljivosti o vodnim resursima općine Bihać, te istog dana, osnovom plaćanja obaveze preuzete navedenim sporazumom, donio zaključak o prijenosu sredstava na osnovu kojeg je služba računovodstva izvršila isplatu novčanih sredstava u visini od 48.944,65 KM, za koju isplatu Općina Bihać nikad nije dobila odgovarajuću protuuslugu.

Na taj način oštetio je Općinu Bihać za iznos od 48.944,65 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije