Natpisi i simboli desničarskih organizacija ispisani na zgradama u centru Prijedora

BIRN - Detektor.ba
Natpisi i simboli desničarskih organizacija ispisani na zgradama u centru Prijedora
BIRN - Detektor.ba / Simboli mržnje

Početkom godine naziv organizacije Borba 18, koju neke zemlje počinju zabranjivati i čak njene ogranke proglašavati terorističkim skupinama, bio je ispisan na fasadi prijedorske srednje škole. Slične grafite sa imenima dviju desničarskih grupa – Blood and Honour (Krv i čast) i Combat 18 (Borba 18) – koje promovišu mržnju i netoleranciju, moguće je pronaći na nekoliko mjesta u Prijedoru.

Kada je početkom novembra 2019. godine objavljen sadržaj međunarodnog desničarskog foruma Iron March u privatnim porukama člana čija je internet adresa u Banjoj Luci i drugog člana srpskog porijekla, koji je dogovarao prodaju oružja iz Bosne i Hercegovine, spominjala se posjeta “Marinku i ekipi” iz Prijedora.

Novinari BIRN-a BiH identifikovali su člana foruma i nekoliko pripadnika bajkerske grupe iz Prijedora koji na društvenim mrežama ili na drugi način u javnosti ističu desničarske simbole.

U centru Prijedora ispisani su simboli grupa “Combat 18” i “Blood and Honour” - undefinedBIRN - Detektor.ba: U centru Prijedora ispisani su simboli grupa “Combat 18” i “Blood and Honour”

Spominjanje BiH na međunarodnom desničarskom forumu Iron March

Prijedor je jedan od rijetkih gradova iz BiH spomenutih na desničarskom forumu Iron March. Ovaj forum prestao je s radom 2017. godine, nakon što je korišten za formiranje terorističke grupe “Atomwaffen”, čiji su članovi odgovorni za nekoliko ubistava. Cjelokupan sadržaj foruma, uključujući javne objave i privatne poruke članova, objavljen je u novembru 2019. godine.

Istraživački novinari i mediji poput Bellingcata uspjeli su da otkriju identitete desetina članova foruma, od kojih su neki bili aktivni pripadnici vojske.

U privatnim porukama je “Moonlord”, član srpskog porijekla, dogovarao prodaju oružja u Bosni i Hercegovini. Novinari kanadskog CBC-a otkrili su kako je on bio jedan od administratora ovog foruma, te ujedno i pripadnik Kanadske mornarice – Boris Mihajlović. Prema pisanju CBC-a, on više nije član i pokušava da se udalji od ove ideologije. Ovaj medij je naveo da nije poznato da li se prodaja oružja zaista i desila. Mihajlović nije odgovorio na zahtjev BIRN-a BiH za razgovor.

On je 2017. godine na Iron Marchu napisao kako je jedan od članova ovog foruma bio u BiH, te se sastao sa članovima grupe “Krv i čast / Borba 18”.

Na pitanje člana iz Banje Luke koji se pojavljivao pod nadimkom “Miki”, Mihajlović je napisao kako je riječ o posjeti Prijedoru.

“Miki” iz Banje Luke je napisao kako se član foruma “vjerovatno sreo s Marinkom i ekipom”. BIRN BiH nije mogao potvrditi identitet Marinka iz ove prepiske.

Korisnik “Miki” – koji, prema objavljenim porukama, nije učestvovao niti znao za prepisku o prodaji oružja niti je prisustvovao sastanku – na Iron Marchu 2017. je sebe opisao kao 20-godišnjeg grafičkog dizajnera iz Banje Luke. Prateći nekoliko Facebook i LinkedIn profila grafičkih dizajnera iz Banje Luke čija bi imena moglo biti povezana s nadimkom “Miki” i ljubavi prema kompjuterskim igricama, novinarka BIRN-a BiH otkrila je da ju je jedan od profila blokirao nakon što je poslala mail koji je naveden za korisnika “Miki” na Iron Marchu.

Mišo M., koji živi nadomak Banje Luke na putu prema Prijedoru, potvrdio je novinarima BIRN-a BiH da je on bio član foruma prije nekoliko godina. 

Mišo M. i komunikacija na Iron Marchu - undefinedBIRN - Detektor.ba: Mišo M. i komunikacija na Iron Marchu

On je na profilu na forumu napisao kako je član grupe “C18/BH Serbia”, međutim danas kaže kako je na forumu bio “kao klinac” tek oko mjesec dana i da je, navodeći članstvo i da je stariji nego što jeste bio 2017. godine kada je pisao na forumu, želio sebi dati na važnosti kod drugih članova. Na njegovoj ruci danas je istetoviran znak Totenkopf, a na nozi broj 28.

On je odbio dati intervju za ovu priču.

Michael Colborne, kanadski novinar koji prati desničarske grupe sa iskustvom istraživanja na Balkanu i koji je ranije pisao o povezanosti ukrajinskih desničara sa simpatizerima u Hrvatskoj, za BIRN BiH je kazao kako nije iznenađen međunarodnom povezanošću desničarskih grupa i pripadnika.

“Krajnja desnica, preko državnih granica, dijeli informacije, znanje, resurse, finansiranje i mogućnosti umrežavanja, susreće se s drugim ekstremistima i još više radikalizira”, rekao je Colborne, dodavši kako nije iznenađujuće da su članovi iz BiH bili na forumu Iron March, naglasivši pritom da nijedna zemlja nije imuna od prisustvo krajnje desnice.

Grafiti širom Prijedora godinama unazad

Ispisana adresa 28serbia.blogspot.com u centru Prijedora vodi na blog stranicu “Krvi i časti” iz Srbije, gdje je u augustu 2019. godine objavljeno kako je održan prvi RAC party u RS-u.

Na ulaznicama, čije fotografije su objavljene na blogu, stoji logo “Blood and Honour”. Iz ovog bloga nisu odgovorili na upit BIRN-a BiH, ali su u međuvremenu obrisali obavijest o održanom događaju. 

Naziv bloga na kome se promoviraju neonacističke ideje ispisan je pored naziva grupe Krv i čast u Prijedoru - undefinedBIRN - Detektor.ba: Naziv bloga na kome se promoviraju neonacističke ideje ispisan je pored naziva grupe Krv i čast u Prijedoru

Rock Against Communism (RAC) je naziv za “white power” rock koncerte u Velikoj Britaniji tokom kasnih 1970-ih i ranih 1980-ih i od tada su postali simbol za muziku čiji se tekstovi često zasnivaju na rasizmu i antisemitizmu.

Kako je za BIRN BiH rekao Matthew Feldman, direktor NVO-a Centar za analizu radikalne desnice (CARR), RAC je prvenstveno bio vrsta obrnute ideologije iz koje se razvila grupa “Krv i čast” u odnosu na Rock Against Racism.

“Ovu grupu je svojevremeno vodio Ian Stuart Donaldson, glavni pjevač benda Screwdriver. On je poginuo u saobraćajnoj nesreći 1990-ih, ali je ‘Krv i čast’ nastavila postojati”, pojasnio je Feldman, dodavši kako naziv “Krv i čast” vodi porijeklo iz “njemačkog plavog svijeta”, od noža na kojem je pisalo “krv i čast” a koji je dobijala “Hitlerova omladina”.

Kako je naveo Feldman, kasnije se s ovom grupom spojila grupa “Combat 18”, koja je nastala 1992. godine, pri čemu broj 18 označava inicijale imena Adolfa Hitlera.

Na prošlogodišnjem okupljanju desničara u Mađarskoj mogla se vidjeti grupa sa banerom “Club 28 Srbija”, koji je moguće vidjeti na slikama na blogu.

“Krv i čast” u Srbiji postoji više od 20 godina, a u intervjuu objavljenom u novembru 2012. na blogu, aktivista ove grupe na pitanje “Pratite li aktivizam u RS-u i mišljenje o saborcima sa ove strane Drine”, odgovorio je kako očekuje da se u Republici Srpskoj stvori veći i bolji organizovaniji pokret.

“Ima puno ljudi koji su aktivni i koji hoće da rade i to je za svaku pohvalu. Treba samo tako nastaviti, napraviti dobru bazu i biti aktivan. Republika Srpska je plodno tlo za širenje naše ideje”, navodi se na blogu.

Marija Srdić iz Antifašističke koalicije Srbije, koja je učestvovala u izradi mape “Gdje živi ekstremizam” u Srbiji, u kojoj je identifikovana grupa “Krv i čast”, kazala je kako su se aktivnosti ove grupe izmjestile na društvene mreže, upućujući pritom na adresu blog stranice ispisanu u Prijedoru.

Kako je navela, “‘Krv i čast Srbija’ djeluje kao neregistrovana, tajna organizacija”, i “predstavlja srpski ogranak međunarodne neonacističke mreže ‘Blood and Honour’”, koji u Srbiji djeluje od 1995. godine.

Internet blog “Krvi i časti” obiluje neonacističkom ikonografijom i prenosi intervjue sa članovima drugih međunarodnih ogranaka te vijestima o aktivnostima u Republici Srpskoj.

Najranije djelovanje koje su novinari BIRN-a BiH otkrili u Republici Srpskoj odnosi se na objave na forumu iz 2013. o iscrtavanju grafita u Prijedoru. Iscrtani grafiti su bili keltski križ, natpis “Borba 18”, a prekrečen je bio natpis “Antifa PD”.

U februaru i maju ove godine slični grafiti bili su širom Prijedora – kukasti krstovi, keltski križevi te natpisi grupa “Borba 18” i “Krv i čast”. Potpis grupe “Borba 18” u februaru je bio vidljiv i na zgradi Ugostiteljsko-ekonomske škole u Prijedoru. Prilikom posjete Prijedoru u maju, novinari BIRN-a su vidjeli da je ovaj potpis uklonjen. 

Svake godine za Međunarodni dan mira članovi Centra za mlade KVART kreče grafite koji imaju nacionalistička ili nacistička obilježja, te grafite koji pozivaju na mržnju, rekao je za BIRN BiH predsjednik ovog centra Branko Ćulibrk.

“Ono što se uglavnom desi jeste da grafiti poput kukastog krsta, ‘Borba 18’, osvanu nakon drugog-trećeg dana na mjestu na kojem su bili”, kazao je Ćulibrk.

Iz Foruma za bezbjednost zajednice Grada Prijedora, koji djeluje više od 16 godina, rečeno je kako se uvredljivi grafiti povremeno pojave, ali se i brzo uklone.

Zamjenik predsjedavajućeg Foruma Draško Đenadija kazao je kako su grafiti koje je BIRN BiH vidio u Prijedoru ove godine bili predmet rasprave na sastanku Grada Prijedora i Foruma, te su “bili predmet naše osude, kao i svi drugi grafiti dosad”.

On je rekao da nije upoznat s djelovanjem neonacističkih organizacija u ovom gradu.

Iz Policijske uprave Prijedor za BIRN BiH je također kazano da nisu upoznati s djelovanjem desničarskih i neonacističkih organizacija na tom području.

Simboli mržnje - undefinedBIRN - Detektor.ba: Simboli mržnje

Kompletan tekst pročitajte na OVOM linku

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije