Hamdija Fejzić: 'Mnoge majke nisu uspjele naći nijednu kost svog djeteta'

Radiosarajevo.ba
Hamdija Fejzić: 'Mnoge majke nisu uspjele naći nijednu kost svog djeteta'
Foto: Printscreen / Hamdija Fejzić

U Memorijalnom centru u Potočarima počela je komemoracija u povodu 11. jula Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Na samom početku govorio je Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, preživjeli genocida u Srebrenici.

"Datum 11. juli u BIH i mnogim državama svijeta svih godina je obilježavan kao dan javnog pijeteta prema žrtvama i njihovim porodicama. S nama su mnogi dokazani prijatelji koji svojim prisustvom ovdje ne dozvoljavaju da žrtve i zločin budu zaboravljeni", rekao je Fejzić.

Napad na Ukrajinu: Rusija objavila da je prvi put koristila monstruoznu novu bombu

Napad na Ukrajinu: Rusija objavila da je prvi put koristila monstruoznu novu bombu

Dodao je da je negiranje genocida nad bošnjačkim civilima posljednja faza izvršenja genocida.

"Politiku negiranja provode one snage koje su genocid osmislile i koje su godinama pružale utočište osumnjičenim i osuđenim za genocid. Usprkos zakonu koji zabranjuje negiranje, imao samo jednu optužnicu i nikad masovnije negiranje genocida."

Fejzić je istaknuo važnost UN-ove rezolucije kojom se 11. juli obilježava kao dan sjećanja na genocid koji je počinjen.

"Žrtve su dobile međunarodno pravo na sjećanje, a negatori mjesto na sramnoj stranih historije.
Hvala svima koji su tome doprinijeli. Posebno hvala majkama Srebrenice koje godinama trpe poniženja i uvrede, a istrajavaju u borbi za dostojanstvo svojih sinova, muževa i braće. Mnoge majke nisu dočekale da ukopaju barem jednu kost svog djeteta", rekao je Fejzić.

Na portalu Radiosarajevo.ba iz minute u minutu pratite dešavanja iz Bosne i Hercegovine, ali i reakcije iz cijelog svijeta na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije