Mijatović: 'Moje misli su sa žrtvama genocida u Srebrenici i njihovim porodicama'

Radiosarajevo.ba
Mijatović: 'Moje misli su sa žrtvama genocida u Srebrenici i njihovim porodicama'
Radiosarajevo.ba / Vojin Mijatović

Zamjenik premijera Federacije Bosne i Hercegovine i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović (SDP) oglasio se danas, 11. jula povodom obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici.

"Ove godine zbog tragedije koja mi se dogodila, odlučio sam da danas ne budem u Potočarima.

Ali bez obzira na to, moje misli su sa žrtvama genocida u Srebrenici i njihovim porodicama. Da se više nikada i nikome ne ponovi", poručio je Mijatović.

Oglasio se Vodovod i uputio apel građanima: "Došlo je do smanjenja izdašnosti na svim izvorištima"

Oglasio se Vodovod i uputio apel građanima: "Došlo je do smanjenja izdašnosti na svim izvorištima"

Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do sada je ukopana 6.751 žrtva genocida, dok je 250 žrtava ukopano u mjesnim mezarjima po odluci preživjelih članova porodica.

Danas, 11. jula, bit će obavljena dženaza i ukopani posmrtni ostaci 14 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici.

Među žrtvama koje će biti ukopane na kolektivnoj dženazi ove godine nalaze se i dva brata i maloljetnik.

Čović: Sjećanje na genocid u Srebrenici i sve oduzete nevine živote trajna obveza da čuvamo mir

Čović: Sjećanje na genocid u Srebrenici i sve oduzete nevine živote trajna obveza da čuvamo mir

Na portalu Radiosarajevo.ba iz minute u minutu pratite dešavanja iz Bosne i Hercegovine, ali i reakcije iz cijelog svijeta na linku OVDJE.

Imena žrtava koje će biti ukopane 11. jula u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari:

Hasib (Uzejir) Efendić, rođen 1931. godine, Ćamil (Uzejir) Efendić, rođen 1928. godine, Mehmed (Daut) Krdžić, rođen 1961. godine, Sabrija (Asim) Omić, rođen 1966. godine, Mušan (Ramo) Šiljković, rođen 1956. godine, Sakib (Ragib) Harbaš, rođen 1975. godine, Beriz (Omer) Mujić, rođen 1978. godine, Ahmet (Ismet) Jašarević, rođen 1971. godine, Nevres (Mehmed) Salihović, rođen 1970. godine, Ibrahim (Muharem) Salkić, 1935. godine, Midhat (Adem) Bašić, rođen 1973. godine, Hajdin (Kadrija) Mustafić, rođen 1959. godine, Latif (Arif) Mandžić, rođen 1964. godine i Hamed (Ibrahim) Salić, rođen 1927. godine.

Haški tribunal, Sud BiH te pravosuđa u Srbiji i Hrvatskoj do sada su osudili ukupno 54 osobe na 781 godinu i pet doživotnih kazni zatvora – za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine.

Navedena sudska vijeća su prihvatila da je u julu 1995. godine ubijeno između 7.000 i 8.000 Bošnjaka iz Srebrenice i njene okoline, kao i da je veliki broj žena, djece i starijih osoba prisilno preseljen. Žrtve su nakon egzekucija bile pokopane u primarnim grobnicama, a kasnije su iskopane i ponovo pokopane u sekundarnim grobnicama tokom septembra i oktobra 1995. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije