Hadžidedić o pregovorima: Formirana je čudna koalicija za konačnu podjelu BiH!

6
F. V.
Hadžidedić o pregovorima: Formirana je čudna koalicija za konačnu podjelu BiH!
Foto: Anadolija / Zlatko Hadžidedić

Jučer je završena još jedna rudna pregovora u sjedištu Delegacije Evropske unije u Sarajevu o ustavnim i izbornim reformama, gdje s domaćim političkim akterima razgovaraju specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za izbornu reformu Matthew Palmer i direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst.

Razgovori su završeni bez konkretnog rješenja, a pauza u pregovorima trajat će do iduće sedmice.

Razaranje ustavne strukture BiH

U razgovoru za portal Radiosarajevo.ba dosadašnji tok razgovora komentirao je politolog i ekspert za međunarodne odnose, prof. dr Zlatko Hadžidedić.

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

"Mogu samo izjaviti da se oko Bosne i Hercegovine sklopila veoma čudna koalicija koja složno radi na njenoj konačnoj podjeli i uništenju. U ovoj čudnoj koaliciji zajedno djeluju Evropska unija, Rusija, a tu su i neki - poput Palmera i Escobara - koji navodno zastupaju interese Sjedinjenih Država.

Iako su svi ovi faktori u trajnom međusobnom sukobu, iz nekih razloga - koji su trenutno veoma teško dokučivi - našli su se na istoj strani na prostoru Balkana, zastupajući razaranje preostalih elemenata u Dejtonu stvorene ustavne strukture BiH", analizira Hadžidedić za portal Radiosarajevo.ba.

Uloga Velike Britanije

Prema njegovim riječima, svi ovi faktori su u velikoj žurbi da ovaj svoj destruktivni posao završe što prije, i zbog toga vrše pritisak da se ustavna struktura BiH izmijeni "na mala vrata" putem tzv. izbornog zakona, kao i putem pokušaja prenošenja državne svojine na entitete, kako je to demonstrirao predstavnik EU za proširenje Oliver Varhelyi.

"Vrhunac ove paradoksalne situacije je da sada, kada se okupila ova koalicija na ovom prljavom poslu, otpor njihovom djelovanju - barem javno upućenim riječima i putem najnovijeg imenovanja svog do sada daleko najjačeg predstavnika Stuarta Peacha - pruža upravo Velika Britanija, koja je svojevremeno, još od 1992. pa donedavno, bila upravo autor plana podjele BiH po etničkoj osnovi", dodao je.

Uloga Dodika, Čovića i Izetbegovića

Prema njegovim riječima, kako trenutno stvari stoje, izgleda da, kada su svi navedeni faktori prihvatili da sudjeluju u etničkom rasparčavanju BiH ima i ko će se suprotstaviti: 

"Postoji izvjesna šansa da će se sada tome suprotstaviti upravo Velika Britanija, koja - pored Sjedinjenih Američkih Država - jedina posjeduje obavještajne i vojne kapacitete da preokrene tok događaja u BiH i regionu, kako bi eventualno time demonstrirala svoju globalnu nadmoć, u okviru projekta Global Britain.

Naravno, ne možemo biti sigurni da je to budući pravac djelovanja Britanije na ovom prostoru, ali možemo biti sigurni da su svi prethodno navedeni akteri prihvatili ideju konačne etničke podjele BiH i stvaranje Velike Srbije i Velike Hrvatske na teritoriji BiH. Nažalost, svi domaći politički akteri - od (Milorada) Dodika do (Dragana) Čovića i (Bakira) Izetbegovića - u tome učestvuju punim kapacitetom i samo traže formu putem koje će na - građanima prihvatljiv način - završiti s procesom podjele Bosne i Hercegovine", zaključio je Hadžidedić.

Podsjetimo, Dragan Čović, lider Hrvatske demokratske zajednice BiH, jučer je novinarima izjavio da u novoj rundi pregovora u sjedištu Delegacije Evropske unije u Sarajevu, ništa nije usuglašeno iako je "na stolu bilo puno toga".

S druge strane, Bakir Izetbegović, lider SDA, je kazao da se na sastanku insistira na tome da se riješi pitanje izbora člana Predsjedništva na način da Hrvati u BiH imaju u odnosu na jednog od trojice presudnu ulogu, da se nađe način da hrvatska većina izabere jednog, da se nađe neki model.

"Međutim, u isto vrijeme insistiraju na tome da se izbrišu etnički prefiksi, što odbija Čović. Da čak ni izborne jedinice ne mogu imati bilo kakvu etničku odrednicu. Moram kazati da nisu bili raspoloženi za to da se u ovom času rješava i Federacija. To što se počela danas rješavati je rezultat mog pritiska da se ta stvar paralelno radi i da stvari stanu na dvije noge", podvukao je Izetbegović, koji smatra da je napravljena greška što se nije razgovaralo s opozicionim i drugim strankama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije