Njemački TAZ o Čoviću, Dodiku i Inzkovom zakonu: Kad se nacionalisti okupe

6
Radiosarajevo.ba
Njemački TAZ o Čoviću, Dodiku i Inzkovom zakonu: Kad se nacionalisti okupe
Foto: Kolaž / Njemački TAZ analizirao politiku Dodika i Čovića u BiH

Dopisnik njemačkog lista TAZ za Balkan Erich Rathfelder osvrnuo se na posljednja dešavanja u Bosni i Hercegovini.

Najveću pažnju u tekstu posvetio je Zakonu o zabrani negiranja genocida kojeg je nametnuo Valentin Inzko prije nego što je otišao s funkcije visokog predstavnika u BiH.

Za njemački list napisao je tekst pod nazivom 'Kad se nacionalisti okupe'.

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

"Predstavnici bosanskih Srba vratili su se u Parlament Bosne i Hercegovine, koji su bučno napustili u avgustu. Milorad Dodik je zaprijetio da će otcijepiti RS. Privremeni povratak u Parlament, međutim, nije ponuda mira. Dodik tamo želi da ukine Zakon koji zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

U ponedjeljak, zastupnici iz RS su našli većinu za to jer su zajedno s njima glasali i članovi hrvatskih nacionalista. Licemjerje nacionalista pokazalo se 9. novembra, kada je od svih ljudi, nacionalista Dragan Čović otputovao na simpozij u Aušvic koji je organizovala Evropska jevrejska zajednica u Krakovu. Također, i Dodik je posjetio Aušvic", piše Ratfelder.

Kasnije se osvrće na Dragana Čovića i njegove postupke.

"Čudno je da je Dragan Čović mogao položiti vijenac u Aušvicu iako se nikada nije suštinski distancirao od fašističko-ustaškog režima iz Drugog svjetskog rata. Uostalom, hrvatski ustaški režim povezan s Hitlerom pobio je stotine hiljada Srba, Jevreja i Roma i deportovao ih u logore kao što je Aušvic".

Ratfelder također navodi kako bez saglasnosti Dragana Čovića ne bi bilo moguće da se ulice u zapadnom dijelu Mostara nazivaju prema Juri Francetiću ili Mili Budaku, koji su zagovarali progon Jevreja, Roma i Srba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije