Regionalna direktorica UN-a Gwi-Yeop Son posjetila punkt za vakcinaciju u Zetri

2
Radiosarajevo.ba
Regionalna direktorica UN-a Gwi-Yeop Son posjetila punkt za vakcinaciju u Zetri
Foto: Vlada KS / Regionalna direktorica UN-a Gwi-Yeop Son posjetila vakcinalni punkt u Zetri

Regionalna direktorica Ujedinjenih nacija za razvoj Gwi-Yeop Son i rezidentna koordinatorica UN-a za Bosnu i Hercegovinu Ingrid Macdonald obišle su u srijedu vakcinacijski punk smješten u sarajevskoj Olimpijskoj dvorani Juan Antonio Samarach "Zetra".

U njihovoj pratnji bila je delegacija Kantona Sarajevo koju su činili ministar zdravstva Haris Vranić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo Aida Pilav te koordinator za realizaciju vakcinacije u Kantonu Sarajevo Ademir Spahić.

Gwi-Yeop Son je kazala novinarima da je imala priliku vidjeti dobro organiziran punkt za vakcinaciju gdje sve funkcionira te je izrazila nadu da će građani Sarajeva, ali i cijele Bosne i Hercegovine pristupiti masovnoj vakcinaciji i na taj način spasiti život.

Zemljotres uzdrmao Bosnu i Hercegovinu: 'Probudilo me...'

Zemljotres uzdrmao Bosnu i Hercegovinu: 'Probudilo me...'

"U pozadini vakcinacije koja se sada odvija postojali su zajednički napori UN-a i predstavnika vlasti u BiH i svaka osoba je dala doprinos te je ostvareno istinsko partnerstvo u borbi protiv pandemije COVID-19", dodala je.

Rezidentna koordinatorica UN-a za Bosnu i Hercegovinu Ingrid Macdonald čestitala je Vladi KS i Zavodu za javno zdravstvo koji su osigurali prostor za masovnu vakcinaciju te je ohrabrila sve da iskoriste mogućnost vakcinisanja sada kada postoji dovoljan broj vakcina.

"Kako zima dolazi postoji nekoliko riskantnih varijanti virusa koje cirkulišu širom svijeta. Sada postoji prilika da se zaštitimo jer vakcine spašavaju živote. Time ne samo da štitite sebe nego i svoju zajednicu i medicinsko osoblje koje je podnijelo veliki teret pandemije", navela je.

Uz razumijevanje koliko su ljudi umorni, pojasnila je da ukoliko se ne iskoristi prilika za vakcinaciju, drži odstojanje i nose maske bit će potrebno uvođenje restriktivnijih mjera, što će biti dodatni ekonomski problem.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo Aida Pilav upozorila je da dolazi do promjene epidemiološke situacije u smislu ubrzanja frekvence pandemije.

„Dolazi do promjene epidemiološke situacije, u smislu ubrzanja frekvence epidemije, što je očekivano, jer se sve to dešava u zemljama u susjedstvu, zemljama regiona. Ulazimo u hladniji period, kada se akutne respiratorne infekcije generalno povećavaju i naravno shodno tome povećava se i cirkulacija SARS-CoV–2 virusa, a time i broj novozaraženih od COVID-19 infekcije“, rekla je direktorica Pilav.

Ona je pozvala sve naše sugrađane da se vakcinišu, jer imamo odgovarajući i dovoljan broj vakcina, jer su one jedina mjera zaštite uz primjenu higijensko-epidemiloških mjera.

21 mjesec traje pandemija i mi smo beskrajno sretni što unazad šest mjeseci imamo sreću da se vakcinišemo“, istakla je prof.dr. Pilav, te dodala kako se i sama vakcinisala.

Također, Pilav je kazala da je pomoć Kantonu Sarajevo i našoj zemlji dolazila od raznih UN agencija, prije svih od Svjetske zdravstvene organizacije, njenog ureda u BiH, te i od UNICEF-ovog ureda posebno oko organizacije hladnog lanca. Zaključeno je da punkt za vakcinaciju u Zetri dnevno može primiti do 4.000 ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije