Press konferencija ministrice civilnih poslova BiH: Bez novih informacija

Radiosarajevo.ba
Press konferencija ministrice civilnih poslova BiH: Bez novih informacija
Foto: Radiosarajevo.ba / Press konferencija Ankice Gudeljević

Veći broj novinara okupio se na press konferenciji Ministarstva civilnih poslova BiH s obzirom da je najavljeno obraćanje ministrice Ankice Gudeljević povodom Odluke o proglašenju prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH.

No, ministrica je samo željela poslati poruku ohrabrenja građanima BiH u vrijeme pandemije novog soja koronavirusa (COVID-19) i reći im da MCP misli na njih.

"Svakodnevno obavještavamo o novim mjerama, naredbama, dajemo naputke, instrukecije, a zaboravimo najvažnije. Budete vašim najmilijima najbolji prijatelji, budite uz njih i budite s njima. Tako ćemo pomoći svi jedni drugima", između ostalog je rekla Gudeljević.

Rekla je da pripadnici Granične policije BiH i Oružanih snaga BiH predano rade svoj posao i da je upućen dopis da ljekari obuče pripadnike Granične policije, ali to još nije detaljno razrađeno.

Nije mogla govoriti o migrantima jer to nije, kako je rekla, u nadležnosti ministarstva kojim rukovodi.

Neki od novinara su je pitali zašto je sazvala ovu press konferencjiu kada je sve što je pročitala mogla uputiti i pismeno, saopćenjem, umjesto što je izložila oko 50 novinara riziku da se zaraze.

Odgovorila je da misli da nije bespotrebno okupila novinare.

Tek na zahtjev novinara, prokomentirala je slučaj zaraze u Mostaru. Kazala je da to što se dogodilo nije smjelo da se dogodi, ali i da nema zvaničnu informaciju o svemu.

Na pitanje šta je njen i zadatak Ministarstva u ovoj situaciji, kazala je da su u stalnom kontaktu sa svim nadležnim, da prikupljaju i razmjuenjuju informacije.

"Na primjer, jutros je ministar Šeranić iz RS tražio mjere koje su donesene u FBiH i mi smo im ih proslijedili", pojasnila je ministrica na kraju press konferencije.

Podsjetimo, Upravni odbor Udruženja "BH novinari" i Linija za pomoć novinarima apelovali su na sve javne institucije, organe, političke partije i organizacije civilnog društva da odgode sve press konferencije koje nisu povezani s izvještavanjem o koronavirusu i mjerama koje se poduzimaju.

Inače, ministrica Gudeljević, kao i ostale njene kolege u Vijeću ministara BiH iz HDZ-a BiH, prije nekoliko dana nisu došli na vanrednu sjednicu Predsjedništva BiH posvećenu mjerama koje će biti poduzete s ciljem zaustavljanja širenja koronavirusa i za ublažavanje ekonomskih posljedica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije