Poznat sastav Vijeća ministara: Ko će činiti sastav Tegeltijine vlade

O. K.
Poznat sastav Vijeća ministara: Ko će činiti sastav Tegeltijine vlade
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Zoran Tegeltija podnio ekspoze pred Parlamentom BiH

Jedanaest dana nakon što je za mandatara Vijeća ministara u Parlamentu BiH potvrđen Zoran Tegeltija, križaljka oko državne vlasti polako se popunjava.

Kao što je od ranije poznato, SNSD-u će pripasti ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, koje će voditi Staša Košarac, dok će Vojin Mitrović voditi ministarstvo transporta i komunikacija.

Novi ministar za ljudska prava i izbjeglice bit će Draško Aćimović iz reda Ostalih, a nominiran je iz DNS-a. Iz manjeg entiteta će doći i tri zamjenika. Za zamjenika ministra civilnih poslova predložen je Siniša Ilić iz Ujedinjene Srpske, za zamjenika ministra odbrane Mirko Okolić iz SNSD-a i za zamjenika ministra sigurnosti Vladimir Mijatović iz SP-a.

SDA će, kako je danas potvrđeno, imenovati ministra vanjskih poslova, a to će biti Bisera Turković. 

Prema koalicionom dogovoru, Fahrudin Radončić bit će novi ministar sigurnosti, dok će Ministarstvo odbrane preuzeti Sifet Podžić.

SDA će imenovati četiri zamjenika ministara. Novi zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH bit će Nedžad Branković, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Dževad Mahmutović, zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić, a zamjenik ministra finansija i trezora BiH Hazim Rančić.

HDZ BiH i stranke okupljene oko HNS-a imenovat će ministre finansija, pravde i civilnih poslova. Od ranije je pozato da će mandat obnoviti dva HDZ-ova ministra u aktuelnom sazivu, Vjekoslav Bevanda (Ministarstvo finansija) te Josip Grubeša (Ministarstvo pravde)

Ankica Gudeljević će preuzeti Ministarstvo civilnih poslova BiH. Ona je ranije bila ambasadorica BiH u Njemačkoj.

HDZ-u će pripasti i tri pozicije zamjenika ministara. Aktuelni zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić ostati će na istoj poziciji, dok će dosadašnji zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić biti imenovan za zamjenika ministra odbrane BiH.

Za zamjenicu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH bit će imenovana članica Predsjedništva HNS-a BiH i počasna predsjednica HSS-a BiH Ljiljana Lovrić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije