Izetbegović: Imat ćemo 19 ruku za smjenu Vlade KS, Nenadić ima našu podršku

Radiosarajevo.ba
Izetbegović: Imat ćemo 19 ruku za smjenu Vlade KS, Nenadić ima našu podršku
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Bakir Izetbegović

SDA je pozvala HDZ da što prije dostavi ime za predsjednika FBiH kako bi se uspostavila Vlada FBiH, kazao je nakon današnje sjednice Predsjedništva stranke Bakir Izetbegović.

"Što se tiče pregovora oko Izbornog zakona, SDA je stava da Mostar se mora što prije riješiti, a kada govorimo o Izbornom zakonu tu moramo raditi na provođenju presuda Evropskog suda", kazao je Izetbegović.

SDA, kako je naglasio, pozdravlja jasan stav PIC-a u kojima su prepoznali narušavanje Dejtona, ali od OHR-a očekuju da s riječi pređe na djela.

"SDA ostaje pri podršci za Maria Nenadića kao zajedničkog kandidata za premijera Kantona Sarajevo", ponovio je Izetbegović.

Kako je kazao, kandidat SDA za Ministra vanjskih poslova je Bisera Turković.

"SDA je za zamjenika ministra komunikacija i prometa BiH predložila dr. Nedžada Brankovića. Dr. Nezir Pivić delegiran je na mjesto zamjenika državnog ministra pravde, a Hazim Rančić bit će novi zamjenik ministra finansija BiH, dok će Dževad Mahmutović biti zamjenik državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice", dodao je Izetbegović.

Mandataru Vijeća ministara ova su imena dostavljena, a ona će dalje biti proslijeđena institucijama.

Upitan da li nova većina u KS ima dovoljno ruku, Izetbegović je kazao kako trenutni saziv nije uradio ništa spektakularno.

"Imamo 19 ruku, ne 18, i to će se vidjeti. Vidjeli smo stav Ambasade SAD-a, oni se neće u taj proces miješati, iako su bili na strani ove Vlade", kazao je Izetbegović.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije