Ministrica Gudeljević o kineskim turistima: Zabrinuti smo, ali pratimo situaciju!

Piše: Faruk Vele
Ministrica Gudeljević o kineskim turistima: Zabrinuti smo, ali pratimo situaciju!
Photojoiner / Ministrica Gudeljević o kineskim turistima

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević potvrdila je za Radiosarajevo.ba da ovo ministarstvo inenzivno prati situaciju o koronavirusu. 

Posebno nakon što je hrvaski portal Indeks.hr sinoć objavio da je na granični prijelaz Bregana stigao autobus pun kineskih turista iz Wuhana, kineskog grada iz kojeg je krenula epidemija koronavirusa.

Kineski turisti iz Wuhana nakon Plitvica preko Dubrovnika stižu u BiH

Kako je sinoć objavio Index, na granični prijelaz Bregana stigao je autobus pun kineskih turista iz Wuhana, kineskog grada iz kojeg je krenula epidemija koronavirusa. Oni su na tlo Europe doputovali avionom, i to u Milano, odakle su autobusom stigli u Hrvatsku, a prije toga su u milanskoj zračnoj luci prošli tzv.

Oni su na tlo Europe doputovali avionom, i to u Milano, odakle su autobusom stigli u Hrvatsku, a prije toga su u milanskoj zračnoj luci prošli tzv. screening stanja organizma.

Prema hrvatskim izvorima, danas bi, tokom dana trebali posjetiti Dalmaciju, konkretno Zadar i Dubrovnik. Nakon toga planiraju posjetiti Bosni i Hercegovini.

"Mi to pratimo, u Ministarstvu su zadužene osobe koje prate situaciju. Ništa u ovom momentu ne mogu reći... ", kazala je za naš portal ministrica Gudeljević, navodeći da će se po primitku prvih konkretnih informacija o tome obavijestiti javnost.

"I mi smo zabrinuti, moramo voditi računa o tome, jer sigurnost svih nas, naših građana, prije svega, jer na prvom mjestu", istakla je Gudeljević za Radiosarajevo.ba.

Kao saznajemo, prema procedurama, Ministarstvo civilnih poslova u ovakvoj situaciji treba da predloži mjere Vijeću ministara BiH, koje treba da ih usvoji, nakon čega idu upute Graničnoj policiji BiH.

Ministarstvo civilnih poslova bi, također, trebalo dati nalog enitetskim ministarstvima zdravstva.

U vezi s pojavom novog korona virusa, novel Coronavirus 2019-n_CoV, članovi Povjerenstva za provođenje međunarodnih zdravstvenih propisa u BiH (International Health Regulations-IHR) su u svakodnevnom kontaktu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) čije preporuke blagovremeno dijele sa svim razinama zdravstvenih vlasti u BiH, saopćeno je ranije iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Sa prvog sastanka IHR Odbora za žurne slučajeve koji je održan 23.1.2020. godine, Povjerenstvo za provođenje međunarodnih zdravstvenih propisa u BiH je upoznato o slijedećim informacijama:

Dana 23. januara, zastupnici Ministarstva zdravlja Narodne Republike Kine, Japana, Tajlanda i Republike Koreje ažurirali su svoje podatke na temelju kojih je vidljivo da je do trenutka ovog obraćanja potvrđeno 557 slučajeva.

Broj umrlih u trenutno potvrđenim slučajevima je 4% (17 od 557). Od potvrđenih, 25% slučajeva se vode sa teškim simptomima. Izvor prijenosa je još uvijek nepoznat (najvjerovatnije rezervoar su životinje) i opseg prenošenja s čovjeka na čovjeka još uvijek nije u potpunosti jasan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije