Gradovi u BiH i ovog jutra prekriveni smogom: Najzagađeniji zrak u Sarajevu!

Radiosarajevo.ba
Gradovi u BiH i ovog jutra prekriveni smogom: Najzagađeniji zrak u Sarajevu!
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Sarajevo i još nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini su i ovog jutra prekriveni smogom. Najopasniji zrak je u glavnom gradu i njegovoj okolini, podaci su objavljeni na web stranici Eko Akcije.

Najkritičnije stanje je u centru Sarajeva i u Ilijašu. Mjerna stanica kod Ambasade Sjedinjenih Američkih Država je izmjerila indeks kvaliteta zraka 474. Zbog toga je okarakterisan kao opasan. Zrak je još zagađeniji u Ilijašu gdje indeks ovog jutra iznosi čak 491 - opasan.

Neznatno manje zagađenje je u ostatku glavnog grada Bosne i Hercegovine. Mjerna stanica na Bjelavama i kod Vijećnice je izmjerila indeks 412 - opasan, a na Otoci 402 - opasan.

Kao i prethodnih sedmica, podaci o zagađenju zraka na Ilidži nisu poznati zbog kvara na monitoru mjerne stanice.

Zrak u Sarajevu je sinoć, 10. januara, bio najzagađeniji na svijetu, podaci su Air Visuala.

Sarajlije večeras udišu najzagađeniji zrak na svijetu

I Zeničani se guše u smogu. U cijelom gradu je kvalitet zraka okarakterisan kao vrlo nezdrav. Mjerna stanica Radakovo je izmjerila indeks 244, Tetovo 240, Centar 238 i Brist 230.

Vrlo nezdrav zrak je u Jajcu i Lukavcu. U Jajcu indeks iznosi 224, a u Lukavcu 204. Nešto bolje stanje u u Prijedoru gdje je izmjeren indeks 197 - nezdrav.

Najpovoljnije stanje ovog jutra je u Tuzli. Mjerna stanica Skver je izmjerila indeks 176 - nezdrav, a Bukinje 140 - nezdrav za osjetljive grupe.

Podaci o zagađenju zraka u Goraždu, Živinicama i Kaknju nisu poznati. U Goraždu zbog kvara na serveru Federalnog hidrometeorološkog zavoda, a u Živinicama i Kaknju zbog kvara na monitoru mjerne stanice, navodi Eko Akcija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije