Građani, oprezno: Zrak loš za zdravlje!

Fena
Građani, oprezno: Zrak loš za zdravlje!
Foto: Radiosarajevo.ba/Ilustracija / Kvalitet zraka nezdrav
U toku jučerašnjeg dana kvalitet zraka je ozbiljno narušen na skoro svim mjernim mjestima u Federaciji BiH.

Na svim mjernim mjestima (Tuzla, Lukavac, Zenica, Sarajevo, Goražde, Živinice i Jajce) izmjerene su srednje dnevne vrijednosti prašine PM10 (čestice promjera manjeg od 10 mikrometara) više od 50 ug/m3, što čini zakonski propisanu graničnu vrijednost za ocjenu kvaliteta zraka.

Najviše koncentracije lebdećih čestica PM10 zabilježene su u Sarajevu gdje su se dnevni prosjeci na mjernim mjestima kretali od 300 do 415 ug/m3.

U Zenici su koncentracije ovog polutanta iznosile ok 170 ug/m3, u Tuzli, Lukavcu i Živinicama srednje dnevne koncentracije PM2.5 lebdećih čestica su iznosile oko 100 ug/m3.

Na mjernim mjestima u Tuzlanskom kantonu se mjere lebdeće čestice PM2.5, odnosno čestice promjera do 2.5 mikrometra, dok se na ostalim mjernim mjestima prate koncentracije PM10 - čestica promjera do 10 mikrometara. Iskustva pokazuju da su koncentracije PM2.5 obično za oko 10-20 posto niže od koncentracija PM10. U Goraždu su dnevne koncentracije čestica PM10 iznosile oko 100, a u Jajcu oko 80 ug/m3.

Na mjernim mjestima u Zenici, Tuzli, Lukavcu i Živinicama jučer su zabilježena prekoračenja propisanih graničnih srednjih dnevnih vrijednosti koncentracija sumpordioksida (>125Ug/m3).

Najviše koncentracije sumpordioksida zabilježene su u Zenici, gdje su se dnevni prosjeci na mjernim mjestima kretali do 500 do 680 ug/m3, a satne vrijednosti su premašivale 880 ug/m3.

U Tuzli, Živinicama i Lukavcu ove su vrijednosti bile nešto niže nego u Zenici. Međutim u ovim gradovima je ponovno uspostavljen trend postepenog povećanja koncentracija zagađujućih materija.

U Sarajevu je na jednom mjernom mjestu (Otoka) jučer zabilježeno i povećanje koncentracija azotnih oksida, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Zanimljivo je da su vrlo visoke koncentracije lebdećih čestica PM10, praćene blago povećanim koncentracijama sumpordioksida zabilježene i na pozadinskoj stanici Ivan-sedlo. Na toj stanici se ne očekuju dugotrajnija zadržavanja visokih koncetracija što je slučaj u prethodna dva dana.

To je posljedica postpenog izdizanja i vertikalnog širenja prizemnog sloja polutantima opterećenog zraka iz sarajevske kotline.

Danas, niti u danima vikenda ne očekuje se promjene opće meteorološke slike koja bi mogla utjecati na značajno poboljšanje kvaliteta zraka.

Stabilni meteorološki uvjeti uzrokuju pojavu temperaturnih inverzija u kotlinskim krajevima i pogoduju akumulaciji zagađujućih materija u prizemnim slojevima zraka. Moguće su oscilacije koncentracija zagađujućih materija u toku narednih dana, međutim očekuje se zadržavanje trenda prekoračenja propisanih graničnih vrijednosti na mjernim mjestima.

S obzirom na to da je počeo zimski period, može se očekivati ovakvo stanje kvaliteta zraka kao redovna pojava do proljeća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije