Građani BiH dali ocjenu Vijeću ministara: 'Neće da rade, samo nas vuku za uši'

0
Radiosarajevo.ba
Građani BiH dali ocjenu Vijeću ministara: 'Neće da rade, samo nas vuku za uši'
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Vijeće ministara BiH

Navršila se godina dana od rada Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Tokom 59 sjednica usvojeno je 1500 materijala i 13 prijedloga zakona, koji su upućeni u parlamentarnu proceduru. Analitičari smatraju da je aktuelni saziv bolje radio u odnosu na prethodni. Vijeće ministara BiH od građana nije dobio prolaznu ocjenu.

Rezimirajući godinu rada Vijeća ministara BiH, predsjedavajuća Borjana Krišto je navela da je usvojeno 1.500 materijala iz oblasti vladavine prava, pravosuđa, ljudskih prava, borbe protiv kriminala i korupcije, kao i 13 prijedloga zakona.

"U mišljenju Evropske komisije prepoznato je da je Bosna i Hercegovina imala 100 posto usklađenost vanjske politike sa vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije. Bili smo fokusirani i predani radu na ispunjavanju 8 plus 1 uslova iz 14 prioriteta Evropske komisije", navela je Krišto. 

Britanski političari: "Rusija sije haos u regiji Balkana, trebali bismo poslati vojsku u BiH"

Britanski političari: "Rusija sije haos u regiji Balkana, trebali bismo poslati vojsku u BiH"

Ekipa BHRT-a je pitala građane BiH šta misle o radu VM BiH. 

"Mislim da nisu donijeli ključne akte, prvenstveno za nas građane", "Neće da rade, samo nas vuku za uši. Leže, plata ide, idu na večere, ručkove, a sirotinja nek' ispašta", "Nisam nikako zadovoljan. Rade samo za sebe, ne rade ni za kog drugog", "Ne znam ni kako je bilo prije. Nisam u toku, ne pratim", "Malo vremena, godinu da bi se nekoga ocijenilo, ali nadam se da će biti bolje, jer ne može lošije od prethodnog", "Najlošiji saziv poslije rata. Ništa se ne mogu dogvooriti, svako svoju politiku vodi", "Više u svom interesu, nego u interesu građana. Žalosno", "Nažalost, ovi političari imaju sve, a mi demobilisani borci koji smo oboljeli, ostali bez zdravlja, nemamo ništa", neke su od reakcija građana. 

Cjelokupan rad Vijeća ministara zasnovan je na dobrom marketingu i formi kojoj nedostaje supstanca, smatra politička analitičarka Tanja Topić. Ističe da ni ovom sazivu građani nisu u fokusu. Njen kolega, Enver Kazaz, rad aktuelnog saziva ocjenjuje kao srednje uspješan.

"Raspodjelom novca pogodovao je udruženjima i organizacijama koje su bliske političkim opcijama na vlasti. Šema i model je isti kao i prethodnih godina", kaže Topić, dok Kazaz dodaje: 

"Nisam zadovoljan pauzom nakon početnog zaleta, jer Vijeće ministara treba da ide više naprijed ka Evropskoj uniji, ali to ne zavisi samo od Vijeća ministara, nego od političkih odnosa u Bosni i Hercegovini."

Urednik portala Istinomjer smatra da je ovaj saziv bolje radio od prethodnog, kojeg pamtimo po blokadama. Međutim, kaže, daleko je od idealnog.

"Sav fokus je usmjeren na ispunjavanje 14 prioriteta. Ako se uzme u obzir da se nije puno uradilo na tome, postavlja se pitanje kako misle da završe prioritete do marta", kaže Dario Silah. 

Među neispunjenim obećanjima na portalu Istinomjer je i obećanje predsjedavajuće Krišto da će Bosna i Hercegovina do kraja 2023. godine otvoriti pregovore sa Evropskom unijom. Šansa za popravni je u martu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije