Građane jutros obradovala buka: Kamioni ponovo odvoze smeće iz Mostara

Radiosarajevo.ba
Građane jutros obradovala buka: Kamioni ponovo odvoze smeće iz Mostara
Foto: Hercegovina.info / Odvoz smeća u Mostaru

Mostarce je jutros probudila gotovo pa "neobična" buka. Nakon više od dvije sedmice nastavljeno je prikupljanje i odvoz smeća, prenosi Hercegovinainfo.

Navode da kamioni jutros od 5 sati neometano ulaze na deponiju Uborak kod Mostara.

Inicijativa "Jer nas se tiče" jučer je objavila da će privremeno deblokirati regionalnu deponiju.

"Ne možemo dopustiti da svi građani Mostara i okoline nastave ispaštati zbog nesavjesnog gradonačelnika i nerada nadležnih koji se nisu pobrinuli za smeće na ulicama, za razliku od drugih općina", naveli su iz Inicijative na svojoj Facebook stranici.

Očekuju sada "hitno uključenje kantona i Federacije koje je i obećano, te potpisivanje naših realnih zahtjeva u što kraćem roku".

Kako je saopćeno iz komunalnih poduzeća, prioritet u odvozu smeća imat će područja u blizini vrtića, škola i bolnica te vjerovatno i centralna gradska zona.

Podsjetimo, zbog blokade odlagališta komunalnog otpada na Uborku smeće s mostarskih ulica ne odvozi se od 22. februara.

Mještani i aktivisti već godinama traže sanaciju i zatvaranje deponije na Uborku. Tvrde da je kapacitet odlagališta davno premašen, traže njegovu sanaciju i pronalazak nove lokacije za odlagalište.

Situacija se zakomplikovala nakon što je sredinom prošle godine u javnost iznesena informacija da se na deponiju odlaže mulj koji sadrži opasnu materiju piralen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije