Gradačac jutros najtopliji grad u BiH: Objavljena temperatura do utorka - evo kad nam stiže kiša

0
Radiosarajevo.ba
Gradačac jutros najtopliji grad u BiH: Objavljena temperatura do utorka - evo kad nam stiže kiša
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Paklene vrućine u Sarajevu

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz malu oblačnost. Zbog očekivanih vrelina, ali i najavljenog olujnog nevremena na snazi je žuti meteoalarm.

Temperature zraka u 08 sati (°C): Bjelašnica 18, Sokolac 20, Bugojno, Široki Brijeg i Srebrenica 22, Livno i Sarajevo 23, Doboj, Tuzla i Zenica 24, Banja Luka, Sanski Most i Trebinje 25, Bihać i Prijedor 26, Bijeljina, Mostar i Neum 27, Gradačac 29 (°C). Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 940 milibara, za 2 milibara je niži od normalnog i sporo raste.

Bioprognoza: Obzirom da se zadržava trend visokih temperatura, opća slika je nepovoljna a tegobe kod hroničnih bolesnika će biti izraženije. Od meteoropatskih reakcija moguće su malaksalost, glavobolja, dekoncentracija, u noći problemi sa snom. Preporučljivo je umanjiti aktivnosti u najtoplijem dijelu dana i obavezno se zaštititi od UV zračenja.

Bravo: Emina Sipović prvakinja Svjetske karate lige za mlade u Poreču

Bravo: Emina Sipović prvakinja Svjetske karate lige za mlade u Poreču

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Usljed razvoja konvektivne oblačnosti u poslijepodnevnim satima u Bosni se očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina. Lokalno je moguća i pojava grada. Vjetar slab do umjerene jačine, južnog smjera. U sjevernim područjima Bosne vjetar sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 33 i 38 stepeni.

U Sarajevu sunčano vrijeme uz malu oblačnost. Razvojem oblačnosti moguć i pljusak sa grmljavinom. Najviša dnevna temperatura zraka oko 37 stepeni.

BiH ponovo očekuje tropski dan, temperature do 39 stepeni: Pročitajte upozorenje meteorologa

BiH ponovo očekuje tropski dan, temperature do 39 stepeni: Pročitajte upozorenje meteorologa

U nedjelju, u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. U Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine, u Bosni sjevernog smjera, a u Hercegovini jugo. Jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 19, na jugu zemlje do 24, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 27 i 32, na jugu zemlje do 36 stepeni.

U ponedjeljak, u Bosni i Hercegovini malo do umjereno oblačno i nešto sunčanije na jugu ali i dalje nestabilno. Lokalni pljuskovi i grmljavina su mogući širom zemlje. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19, na jugu zemlje do 22, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 29, na jugu zemlje do 33 stepena.

U utorak, umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 21, na jugu zemlje do 24, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 28 stepeni, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije