BiH ponovo očekuje tropski dan, temperature do 39 stepeni: Pročitajte upozorenje meteorologa

0
Radiosarajevo.ba
BiH ponovo očekuje tropski dan, temperature do 39 stepeni: Pročitajte upozorenje meteorologa
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ljeto u Sarajevu

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Zbog očekivanih vrelina na snazi je i žuti meteoalarm, a upozorenje meteorologa glasi:

"Budite svjesni da se očekuju visoke temperature zraka. Mogući su zdravstveni rizici među ugroženim osobama, na primjer starije vrlo mlade osobe."

Temperature zraka izmjerene u 8:00 sati (°C): Doboj 13; Bjelašnica i Sokolac 17; Drvar i Ivan Sedlo 19; Bugojno, Livno i Široki Brijeg 20; Sanski Most, Sarajevo i Srebrenica 21; Banja Luka, Prijedor i Zenica 22; Bihać i Zvornik 23; Trebinje i Tuzla 24; Mostar 25; Bijeljina i Neum 26; Gradačac 27°C.

Ovo je sadržaj maila zbog kojeg je došlo do 'sukoba' između Elmedina Konakovića i Zlatka Lagumdžije

Ovo je sadržaj maila zbog kojeg je došlo do 'sukoba' između Elmedina Konakovića i Zlatka Lagumdžije

Bioprognoza: Usljed visokih temperatura koje će nepovoljno djelovati na ljudski organizam, biometeorološka prognoza bit će relativno nepovoljna širom zemlje. Na sjeveroistoku zemlje će opća slika biti nešto lošija. Neophodno je posvetiti pažnju zaštiti od vrućine i štetnog UV zračenja. Hronični bolesnici, starije osobe i djeca trebaju maksimalno reducirati aktivnosti u najtoplijem dijelu dana. Zbog manjka svježine tokom noći mogući su problemi sa snom.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 31 i 36°C, na jugu zemlje do 39°C. U Sarajevu sunčano. Najviša dnevna temperatura zraka oko 34°C.

Meteorolozi za danas upalili alarm: Objavljena prognoza za naredne dane - evo kad se vraća kiša

Meteorolozi za danas upalili alarm: Objavljena prognoza za naredne dane - evo kad se vraća kiša

U petak, u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano i vruće. Razvojem oblačnosti, u planisnkim područjima moguć je i kratkotrajni pljusak. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20, na jugu zemlje do 24,a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 32 i 38, na jugu zemlje do 40 stepeni.

U subotu, veći dio dana pretežno sunčano vrijeme. Usljed razvoja oblačnosti u poslijepodnevnim satima širom Bosne su mogući lokalni pljuskovi i grmljavina. Vjetar umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 22, na jugu zemlje do 26,a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 32 i 38 stepeni.

U nedjelju, sunčano vrijeme vrijeme uz malu do umjerenu oblačnosti. Tokom dana, postupno povećanje oblačnosti sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 22, na jugu zemlje do 26,a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 27 i 35 stepeni, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije