! / Govedarica otvoreno: Zašto RTRS šuti o Dodikovim aferama o kojima bruji cijeli svijet?

21. 12. 2020. u 14:38:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 185

Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a, uputio je otvoreno pismo Mladenu Brankoviću, generalnom direktoru Radio-televizije RS (RTRS), zbog, kako je naveo, šutnje o skandalu u kojem je glavni akter i Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a.

Njegovo pismo, pod naslovom "Zašto RTRS tiho o Dodikovim poslovima o kojim cijeli svijet priča?", prenosimo u cijelosti:

"Gosp. Brankoviću,

možda ćemo se složiti da su riječi velikosrpskog pjesnika Matije Bećkovića vrlo opravdane kad kaže: "Postali smo kao luda djeca, svatko može biti naš otac i vođa".

U skladu sa nekim pristojnim i pristojnim normama, trebao bih da vam se obratim na samom početku, kao prvi čovjek državnog servisa Republike Srpske uvažavanje i poštovanje.

Naravno da tako treba ali i gosp. Brankoviću, i ti kao neko ko obavlja dužnost direktora RTRS-a i ima značajan uticaj na uređivačku politiku, treba da objektivno i nepristrano i pre svega profesionalno radite posao za koji vam građani Republike plaćaju Srpske. Ali to je u mnogim slučajevima, kada nije viđen interes aktualne vlasti koja je bila utjelovljena u jednoj političkoj stranci i jednom čovjeku posljednjih petnaest godina. Zbog ovoga ni ti ni tvoji prethodnici ne možete dati sebi za pravo da se ljutite kada vam se zašiva ružan epitet da ste bili i ostali režimska i poslušna televizija koja nikada nije imala hrabrosti da makar jednom poruči Miloradu Dodiku politiku, jedna sramežljiva i malo NE. Vjerujte mi da bi to puno značilo za instituciju na čijem čelu sjedite. Za demokratizaciju socio-političkih odnosa, u svakom slučaju.

Ne zamjerite što ću biti direktan, način na koji ova vlast i institucija koju zastupate ponaša se neodoljivo podsjeća na metode kominterna u kojem ste vi, koji vodite Radioteleviziju Republike Srpske saučesnici režima.

Primoran sam da vam sve ovo kažem, jer se ne mogu oteti utisku da RTRS šuti o vijestima koje su obišle gotovo cijeli svijet, u kojoj je glavni junak srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. U redu, u redu? Ali ne zato što je ugostio ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova, s kojim je postigao nešto epohalno, već zato što mu je dao ukradenu reliktu staru tri stoljeća. Da bi vaša uređivačka politika bila još gora, naš državni servis ekskluzivno je prenio vijest da je gospodin Dodik ruskom ministru vanjskih poslova dao trista godina staru ikonu ali u trenutku kada niste bili upoznati sa ikonom koja predstavlja otuđenu kulturnu stranku - povijesno blago države Ukrajine.

Ti, gosp. Branković, zahvaljujući subjektivnosti i služljivosti prema aktualnoj vlasti, nije u stanju objaviti vijest da gosp. Lavrov je poklonjen ukradenom ikonom i da će ruski ministar vanjskih poslova poklon vratiti Interpolom i sve europske medijske kuće tu vijest uredno prenose unatrag nekoliko dana.

Pored svega žao mi je što je gosp. Lavrov je doživio neprijatnost koju su mu priredili članovi Predsjedništva, sve na svoj način. Ružno iskustvo za njega, ali nadam se da će razumjeti jedno. Ako su si uspjeli priuštiti sve ovo za manje od 24 sata, kako je živjeti s ljudima svaki dan.

Pokušavam zamisliti da je jedan od lidera opozicije ili npr srpski član Predsjedništva u prošlom mandatu napravio ovakav skandal, da li bi RTRS šutio ili bi se likovao u svojim informativnim emisijama? Ne isključujem razne specijalne emisije u kojima su mnogi poznati i nepoznati, pozvani i nepozvani koji bi govorili na tu temu? Vaša režimska sreća ne bi završila, gospodine direktore.

Pozivam vas da javnosti objasnite zašto RTRS šuti o ovom skandalu koji nam je gospodin Dodik nanio kao narod i time nažalost nanio veliku štetu i kolektivnu sramotu. Zamolio bih vas, ako imate imalo dostojanstva, da svima nama u Republici Srpskoj poručite ko vam je naredio da ignorišete najnoviju aferu Milorada Dodika?

Ili možda niste bili obaviješteni o svemu? Ali ako je tako, moraš se opet stidjeti na trenutak i onda smjeniti odgovorne na RTRS-u.

Gosp. Brankoviću, ako ne poduzmeš ništa po pitanju odgovornosti za pogreške koje su napravljene po ovom pitanju onda ćemo shvatiti da si ti najodgovornija osoba koja je planirala spriječiti RTRS da nanese štetu vladarima, a ti si najneposrednije ugrozio principe profesionalizma, objektivnost i neovisnost na kojoj počivaju svi današnji mediji. U tom slučaju treba vas maknuti sa funkcije direktora RTRS-a.

Svakako, to bi bio zadatak Upravnog odbora koji za takvo što ima autoritet. U protivnom treba postaviti pitanje i njihove odgovornosti", napisao je Govedarica.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (4)