Restriktivne mjere / Goražde zabranilo nargile u kafićima zbog pandemije koronavirusa

07. 08. 2020. u 19:13:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 219

Krizni štab Ministarstva zdravstva Bosansko-podrinjskog kantona na 22. sjednici održanoj jučer razmatrao je trenutnu epidemiološku situaciju, koja je veoma pogoršana u cijeloj državi.

Kako je istaknuto, na snazi su i dalje 37 naredbi i preporuka izdatih od stane Federalnog ministarstva zdravstva, a pored tih mjera jučer su usvojene i nove mjere i preporuke koje će biti na snazi narednih 15 dana.

Ove mjere donesene su s ciljem suzbijanja daljnje lokalne transmisije virusa koji je prisutan u BPK i kako bi se još jednom upozorilo građanstvo na opasnost od COVID 19.

Između ostalog, Krizni štab je uveo zabranu posluživanja nargila u svim objektima na području BPK Goražde, zabranio je okupljanje više od 20 ljudi u zatvorenom i više od 50 u otvorenom prostoru, sportska takmičenja će biti i dalje održavana bez publike, a i dalje apeluju građanstvo da nosi zaštitne maske i drže socijalnu distancu

"Kao što je već poznato, naš kanton ima najveću incidencu prema broju stanovnika i krajnje je vrijeme da se svi građani počnu ponašati odgovorno i savjesno kako ne bismo bilježili kontinuirani porast zaraženih i kako bismo izbjegli najgore posljedice ovog koronavirusa", istaknuto je na sjednici.

Isto tako, u cilju zaštite stanovništva od eventualno nastavka širenja koronavirusa na području BPK Goražde, zabranjuju se serološka testiranja u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama na području BPK Goražde, osim u slučaju medicinskih indikacija konstatovanih od strane nadležnog ljekara.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA