Goran Čerkez iznio nadanje: Ako se obistini, svi ćemo slaviti

4
Radiosarajevo.ba
Goran Čerkez iznio nadanje: Ako se obistini, svi ćemo slaviti
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Krizni štab FBiH

Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva, kazao je da novi soj koronavirusa omikron, još nije sekvencioniran, tačnije, potvrđen u Bosni i Hercegovini, ali da to vjerovatno ne znači i da ga nema. Izrazio je nadanje da bi ovaj soj mogao značiti i kraj pandemije.

Nadovezujući se na priču o omikronu, Čerkez ističe da zatvaranje granica ne bi donijelo ništa dobro.

“Jer postoji uvijek način da virus uđe, to smo vidjeli i sa deltom i svim drugim sojevima. Jedina stvar koja zabrinjava jeste da je to soj koji ima preko 52 mutacije, od čega je 30 mutacija na samom šiljku što daje očigledno mogućnost bržeg prijenosa, a sama klinička slika mislim da je još rano da govorimo da li će ovo biti početak kraja ili nastavak, to ćemo morati malo sačekati jer sada najviše informacija imamo iz Južne Afrike, malo je to specifično”, kazao je Čerkez.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Dalje je dodao da se lično nada da je omikron početak kraja pandemije.

"Dakle, to je lično nadanje, nije zasnovano ni na kakvoj još naučnoj pretpostavci više je zasnovano na nadi i možda malo na rezultatima iz Južne Afrike, pa i Portugala", dodao je.

Mišljenja je da federalna vlada nije uvodila previše restriktivne mjere, ali da ga brine visoka smrtnost od posljedica zaraze koronavirusom.

“A ta je smrtnost posljedica niske stope vakcinacije sada u ovom trenutku, zatim, posljedica nedostatka resursa u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i u samoj kulturi našeg stanovništva koji obično čeka zadnji tren da krene prema bolnici”, poručio je Čerkez za N1.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije