Pandemija / Svjetska zdravstvena organizacija o vakcini protiv omikron varijante

08. 12. 2021. u 08:29:00 Fena

Shares: 0

Postojeće vakcine i dalje bi trebale štititi ljude koji se zaraze varijantom omikron od teških slučajeva Covida, rekao je dužnosnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Ovo saopćenje je došlo u trenutku dok prvi laboratorijski testovi nove varijante u Južnoj Africi pokazuju da Pfizerova vakcina može djelimično zaštiti od ove varijante.

Doktor Mike Ryan iz WHO-a rekao je da nema znakova da bi omikron bio bolji u izbjegavanju vakcine od drugih varijanti, prenosi BBC.

"Imamo vrlo dobre vakcine koja su se dosad pokazale učinkovitima protiv svih varijanti, u smislu teških bolesti i hospitalizacije, i nema razloga očekivati da to neće biti tako i za omikron", rekao je novinskoj agenciji AF dr. Ryan, direktor WHO-a za hitne slučajeve.

Kazao je da prvi podaci ukazuju da omikron varijanta ne čini ljude bolesnijima od delte i drugih sojeva.

Nova južnoafrička studija – koja još nije recenzirana – otkrila je da bi vakcina proizvođača Pfizer/BioNTech mogla biti do 40 puta manje učinkovita protiv omikron varijante od izvornog soja Covida.

Ali omikronova sposobnost da izbjegne antitijela vakcine je "nepotpuna", rekao je profesor Alex Sigal, virolog s Instituta za istraživanje zdravlja Afrike, koji je vodio istraživanje.

Rekao je da su rezultati, na temelju krvnih pretraga 12 ljudi, "bolji nego što se očekivalo od omikrona".

Profesor Sigal je rekao da bi vakcinacija, u kombinaciji s prethodnom infekcijom, još uvijek mogla neutralizovati ovu varijantu. To sugeriše da treća doza vakcine može donijeti značajnu korist.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)