Gjenero: Pozicija Dodika i Čovića je dramatično gora, Ukrajina nije jedini razlog

3
F. V.
Gjenero: Pozicija Dodika i Čovića je dramatično gora, Ukrajina nije jedini razlog
Foto: Boris Scitar / PIXSELL / Davor Gjenero

Ugledni politolog i politički analitičar iz Hrvatske Davor Gjenero ocijenio je da su se pozicije člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika, kao i lidera HDZBiH, Dragana Čovića, dramatično pogoršale, ali da tome nije samo doprinijela invazija Rusije na susjednu Ukrajinu, koja je iz temelja izmijenila međunarodne odnose.

"Ono što nazivate 'geopolitičkom pozicijom' Milorada Dodika, ili Dragana Čovića, nije se dramatično pogoršalo samo zbog Putinove agresije na Ukrajinu, koja je njegov totalitarni režim gurnula u izolaciju od demokratskoga svijeta, nego je njihovu poziciju ugrozila nova politika SAD i administracije predsjednika Bidena, koja je stekla i širu međunarodnu potporu, a ta politika insistira na tome da je Balkan moguće konsolidirati i demokratizirati samo potiskivanjem koruptivnih praksi, ali i aktera ogrezlih u korupciju", rekao je Gjenero.

Izrazito je važno, tvrdi on, to što je predsjednik SAD Joe Biden u međunarodnu arenu "uveo novu paradigmu, onu koja govori da je korupcija tijesno povezana s razgradnjom demokratskih institucija, demokratskih procedura, racionalne kontrolirane javne vlasti“.

Uskoro će se dogoditi pomračenje Sunca: Evo koje će se čudne stvari desiti tokom ovog fenomena

Uskoro će se dogoditi pomračenje Sunca: Evo koje će se čudne stvari desiti tokom ovog fenomena

"Svaki korumpirani političar sklon je autoritarnim i totalitarnim rješenjima, jer samo apsolutnom vlašću može trajnije zaštititi svoje koruptivne prakse. U tom smislu je logično da su akteri koji su duboko ogrezli u korupciju istovremeno predodređeni za povezanost s totalitarnim režimom Vladimira Putina u Rusiji“, pojasnio je Gjenero.

Prema njegovim riječima, izrazito su važne promjene administracije u Njemačkoj, jer je prethodna njemačka administracija bila „fleksibilna” u odnosu, i na utjecaj Putinova totalitarnog režima na europskom prostoru.

"Ali u odnosu na autoritarne režime na Balkanu, ogrezle u korupciji, tako dugo dok je ostvarivala neke svoje ekonomske ili političke interese. To se promijenilo, i s novom administracijom u Berlinu, njemačka se politika vraća vrijednostima. Rezultat je nespremnost na kompromise s nosiocima koruptivnih praksi. Nigdje drugdje ta politika nije jasnija nego u odnosu na manji entitet u BiH, prema kojem Njemačka provodi 'sankcije' o kojima se Europsko vijeće još ne može dogovoriti. Njemačka je sada na Balkanu doista 'lokomotiva' europske politike i na dobar način prati dobre prakse administracije predsjednika Bidena", zaključio je Gjenero.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije