Gjenero o raspravi u EP: Čović se doveo u bezizlaznu situaciju

6
F.V.
Gjenero o raspravi u EP: Čović se doveo u bezizlaznu situaciju
Foto: Boris Scitar / PIXSELL / Davor Gjenero

Ono što se događalo u Europskom parlamentu bilo je posve očekivano i u skladu je ranijim odlukama i stavovima Europskog parlamenta, kazao je poznati politolog i politički analitičar Davor Gjenero nakn oštrih kritika na račun Milorada Dodika i Dragana Čovića u zakonodavnom ogranku EU.

Podsjetimo, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović, te predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović, učestvovali su danas na sastanku sa poslanicima Odbora za vanjska pitanja Evropskog parlamenta.

„Važno je da se u Europskom parlamentu razmišlja o cjelovitosti, suverenitetu i održivosti Bosne i Hercegovine, koja je, objektivno, uz Crnu Goru, jedna od Ahilovih peta susjedstva Europske unije. Važno je i to da je jasno upućeno upozorenje Dodiku o neprihvatljivosti njegovih aranžmana s Rusijom. Nažalost, manje je pitanja bilo vezano uz povezanost koruptivnog karaktera njegova režima i njegovih secesionističkih i proruskih poteza“, komentira Gjenero za Radiosarajevo.ba.

Vozači, oprez: Saobraćajna nesreća u Sarajevu, stvorene gužve na ovoj dionici

Vozači, oprez: Saobraćajna nesreća u Sarajevu, stvorene gužve na ovoj dionici

Prema njegovim riječima, lider HDZBiH Dragan Čović se "doveo u bezizlaznu poziciju".

„Jer u sadašnjim okolnostima njegova povezanost s Dodikom postaje neobranjiva. Brani je, doduše, Zoran Milanović, nevjerojatnom upornošću, ponavljajući svoje blasfemične stavove o minornom značenju BiH i tvrdnje o tome kako Hrvati u BiH nemaju problema sa Srbima, nego s Bošnjacima.

U novim okolnostima, agresije Rusije na Ukrajinu i stvaranja novog jedinstva demokratskog svijeta, Čoviću se dramatično smanjio manevarski prostor, i ako je imalo racionalan, vjerojatno sada žali što nije iskoristio priliku da u Neumu definra s Bošnjacima dogovor o reformi izbornog zakonodavstva. Jasno je da EU i SAD neće tolerirati bilo kakav oblik opstrukcije izbora, a pogotovo ne savezništvo s Dodikom“, naveo je Gjenero.

Prema njegovim riječima, vrijeme je da se Federacija u najkraćem vremenu konsolidira.

„I da se urede odnosi Bošnjaka i Hrvata i da se nakon toga počne raditi na ozbiljnim reformama koje će osigurati jedinstvo i funkcionalnost BiH i spriječiti neprihvatljive blokade političkog sustava. Jasno je da i Europska unija i SAD vide BiH kao dio europskog i euroatlantskog prostora i da se danas trude više nego ranije da se Bosna i Hercegovina konsolidira.

U narednom razdoblju će potpora Srbije i Rusije blokadama političkog sustava u BiH postati nebitna, a oni koji žele nastaviti funkcionirati unutar sustava takve europske i euroatlantske BiH, moraju se prilagoditi novim uvjetima. Malo je vjerojatno da bi to Dodik mogao učiniti, a odluči li ostati uz njega, s njim će potonuti i Čović. Iz tretmana koji je danas doživio u Strasbourgu to mu je moglo postati posve jasno“, zaključio je Gjenero.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije