Jasne poruke Dodiku: "U Evropi nema mjesta za negatore genocida"

9
Radiosarajevo.ba
Jasne poruke Dodiku: "U Evropi nema mjesta za negatore genocida"
Foto: N1 / Poslanici Evropskog parlamenta

Poslanici Evropskog parlamenta imali su niz pitanja za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lidera HDZ-a BiH, ali meta kritika bili su Milorad Dodik i Dragan Čović.

Michael Gahler pitao je Dodika o čemu je razgovarao s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejem Lavrovim i da li će “biti priznati kao oblast Banja Luka, kao Donjeck i Lugansk”, piše N1.

Čovića je upitao šta očekuje za Hrvate kada je tako povezan s Dodikom koji je povezan s Putinom.

Tragedija u Sarajevu: U koritu Miljacke pronađeno tijelo žene

Tragedija u Sarajevu: U koritu Miljacke pronađeno tijelo žene

Zapaljive retorike

“Pozivam gospodina Dodika da prekine veze sa Kremljem i da prestane sa destruktivnom retorikom. Gospodine Čović, pozivam da se distancirate od gospodina Dodika dok ne osudi agresiju”, rekla je Strik.

Europarlamentarac Dietmar Koster, izvjestilac za Bosnu i Hercegovinu, je Dodiku poručio sljedeće:

“U Evropi nema mjesta za negatore genocida. Stalno blokiranje institucija BiH i korištenje zapaljive retorke u javnosti vode samo nestabilnosti i kašnjenju u postizanju reformi koje su tako važne za zemlju i bolji život ljude. Poruka za sve vas: Ponavljam podršku za jedinstvenu BiH, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i njen evropski put. Mi smo uz BiH, radimo s vama da bi omogućili davanje kandidatskog statusa. Pozivamo vas sve da osigurate funkcionalnu demokratsku zemlju kako bi nastavila s tim procesom. Pozivamo sve strane da štite državne institucije. Razočaran sam što se tiče etičkog diskursa iako ste u ćorsokaku. Mladi odlaze iz zemlje, nemaju budućnost. Hoćete li se napokon fokusirati na ono što je potrebno, društvena kohezija da se poboljša svakodnevni život običnih građana? I hoćete li ukinuti diskriminatorne politike kao što su dvije škole pod jednim krovom?”.

U svom odgovoru Dodik je kazao kako podržava “teritorijalni integritet i suverenitet Rusije i Ukrajine”.

“Osuđujem svaki rat. Kao što sam osudio bombardovanje Beograda, tako osuđujem i sada upotrebu sile u Ukrajini, bez obzira od koga dolazilo. Tražimo uspostavu mira”, rekao je Dodik.

Naveo je kako ne dijeli mišljenje s onim što je Komšić rekao u vezi “miješanja Hrvatske i Srbije u unutrašnje odnose BiH” te da je “teško imati multietničko društvo i demokratiju”, ali da je “spreman poštovati ustav”.

“Nisam pod ruskim utjecajem bez obzira na stereotipe koje pokušavate proširiti. Da, razgovarao sam s Lavrovim. Ništa nije bilo skriveno. Prije toga sam bio u Rusiji i razgovarali smo u privrednim aktivnostima. Oni imaju rafineriju nafte pa sam htio za RS osigurati dovoljne količine i ponosan sam jer BiH zbog mog djelovanja nije na listi sankcija Rusije za isporuku energenata. RS od ukupnog plina koji dolazi u BiH koristi samo tri posto pa se cijelo Sarajevo grije plinom iz Rusije. Nije bilo nikakvih tajni. Nisam bio na sastanku s Lavrovim, razgovarao sam telefonom i ne može se ništa sakriti u telefonskom razgovoru. Možda vaša obavještajna služba zna detalje sve, a ja vam mogu poslati transkript”, rekao je Dodik.

Ponovio je kako “ne vodi proces secesije i da ne ma tu namjeru”.

Čović je kazao kako “ne zna na koji način misle definirati tijesnu povezanost bilo koga u politici u BiH”, odgovarajući na konstataciju da su Dodik i on tijesno povezani.

Najviše političara po kvadratnom metru u svijetu

“Ne znam zašto bih ja bio tješnjije povezan s Dodikom ili Izetbegovićem, Džaferovićem ili trećim-četvrtim. To je percepcija nametnuta iz Sarajeva”, rekao je Čović.

Komšićev govor okarakterisao je kao “ulični karakter vođenja politike jednog člana Predsjedništva koji se predstavlja kao hrvatski član” i dodao da ne želi to komentirati.

Iz Evropskog parlamenta upućena je poruka da “BiH ne može stalno živjeti od ekonomske pomoći EU kako bi zadržali mir i ‘super strukturu političara’.

“Imaju najviše političara po kvadratnom metru u svijetu. Takva se super struktura više ne može održavati. Mladi ne vjeruju u institucije BiH. Stari političari vladaju. Ne možete stalno ovisiti o solidarnoj pomoći EU, ne želimo podržavati više permanentnu podijeljenost”, kazao je Nart Javier.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije