Gahler o Dodiku: Osim sankcija, imamo i druge načine na raspolaganju

8
Fena
Gahler o Dodiku: Osim sankcija, imamo i druge načine na raspolaganju
FOTO: Fena / Michael Gahler

Koordinator Europske pučke stranke (EPP) u Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta Michael Gahler smatra da postoji mnogo pitanja koje treba riješiti u Bosni i Hercegovini, ali trenutno je najvažnije i najžurnije ono koje se tiče pokušaja secesije “koju pokušava provesti Milorad Dodik i formirati nešto zasebno što bi izdvojio iz BiH”.

"Naša jasna poruka, ne samo u ime Europske unije, nego i međunarodne zajednice je da se to mora zaustaviti, i da on mora prekinuti takvo ponašanje. Mislim da je bitno da ga se pozove da prekine s takvim potezima i da poništi sve već poduzete korake u smjeru dezintegracije države. Moje mišljenje u ovom slučaju je jasno, a to je da mi kao EU njemu prvo moramo zaprijetiti sankcijama koje će se odraziti direktno na njega i na njegovu svitu, ali također moramo mu dati do znanja da imamo i druge načine na raspolaganju", kazao je Gahler u razgovoru za Fenu.

Pojasnio je da tu prije svega misli na bonnske ovlasti visokog predstavnika, ali također i da već sada “trebamo razmatrati opciju slanja dodatnih trupa u BiH u okviru EUFOR-ove misije Althea, da mu jasno stavimo do znanja da se ovdje radi o Daytonskom mirovnom sporazumu, da je i misija Althea sastavni dio Daytona i da su bonnske ovlasti tu kako bi čuvale Daytonski mirovni sporazum”.

Znate li koji su bh. igrači bili najbolji strijelci jugoslovenske fudbalske lige?

Znate li koji su bh. igrači bili najbolji strijelci jugoslovenske fudbalske lige?

"Gospodin Dodik, dakle, ne bi trebao imati nikakve sumnje da mi stojimo iza naših riječi. U tom smislu, želio bih da EU pošalje još snažniju poruku i uvjeren sam da se visoki predstavnik Christian Schmidt ozbiljno priprema i razmatra koje korake poduzeti", ustvrdio je Gahler u razgovoru za Fenu.

Njemački europarlamentarac nije želio špekulirati o tomu ko bi u novoj vladi u Berlinu mogao preuzeti resor vanjskih poslova, ali ističe da će novi šef diplomacije Njemačke svakako morati obratiti više pozornosti na situaciju u BiH.

Ipak, ističe da sprječavanje “najgoreg mogućeg scenarija” u BiH treba biti obveza cijele EU i međunarodne zajednice, a ne bilo koje zemlje pojedinačno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije