Dodik i dalje po svom: Za BiH ne postoji rješenje

6
Radiosarajevo.ba
Dodik i dalje po svom: Za BiH ne postoji rješenje
Print Screen / Milorad Dodik

Član predsjedništva BiH, Milorad Dodik, u izjavi za Javni servis Srbije (RTS), dotakao se mnogih tema poput onih o aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji, ali i genocida u Srebrenici gdje je opet plasirao niz neistinitih tvrdnji.

"Imate stradanje oko 3.500 Srba u periodu tih ratnih godina, imate imena i prezimena, mjesta, a oni su izdvojili samo jedan period u kojem je gotovo nemoguće da se sve to desilo od 11. do 18. jula 1995. godine. Do 11. jula ne postoji ništa u Srebrenici. Mi smo uvijek pokušavali da kažemo `dajte da vidimo cjelokupnu istinu i da ta istina bude utvrđena od neutralnih ljudi", rekao je Dodik.

On je dodao da niko ne spori da je u julu 1995. u Srebrenici bilo ubijanja, ali da sada nijednog Srbina iz tog vremena ne potražuje više nijedan sud.

Naša tema | Provjerili smo kakve su cijene stanova u Sarajevu: Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Naša tema | Provjerili smo kakve su cijene stanova u Sarajevu: Odgovor bi vas mogao iznenaditi

"Svi su oni presuđeni i svi su u zatvorima ili su već umrli zbog godina i zbog nečeg drugog", rekao je Dodik za RTS.

Odgovarajući na pitanje dokle se stiglo sa izgradnjom Memorijalnog centra Donja Gradina, Dodik je rekao da je sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dogovoreno da se radi u potpunosti.

On je naveo da su dogovorene proporcije i angažovane kompanije iz Amerike i nekih drugih zemalja da naprave idejne projekte i projekte kako bi to moglo da bude realizovano.

"Naravno da moramo biti pažljivi u pogledu toga, mi želimo u Gradini, ne samo da obilježimo stradanje u Јasenovcu, nego da obilježimo sva mjesta stradanja Srba koji su ostali izvan srpske kontrole, u Hrvatskoj u Federaciji BiH, od Prebilovaca do Paga, Јadovna, Šušnjara, Garavica kod Bihaća", naveo je Dodik.

Govoreći o pobjedi fudbalske reprezentacije Srbije nad Portugalom i direktnom plasmanu na Svjetsko prvenstvo u Kataru, Dodik je ocijenio da je to fenomenalna stvar za čitav srpski narod.

"U svim našim gradovima i mjestima u RS nakon utakmice proslavljalo se, ne samo u kafićima, neki su izašli na ulice sa automobilima, sirenama", rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje da li je ovo dobra slika BiH da predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović juče u Splitu sa šalom Zrinjskog navija za Hrvatsku protiv Rusije, a da on /Dodik/ nazdravlja sa predsjednikom Srbije pobjedi reprezentacije, Dodik je rekao da je to upečatljiva slika.

On je ukazao i na sukob navijača Zrinjskog i Veleža u Mostaru.

"Oni to predstavljaju kao navijački obračun, mada je to u suštini nacionalni obračun", ukazao je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije