BiH / FUP u saradnji sa UNDP-om u borbi protiv nelegalne trgovine oružjem

21. 09. 2021. u 13:37:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Policijski službenici Federalne uprave policije su dana 17. septembra godine poduzimali aktivnosti u cilju implementacije projekta UNDP-a BIH „CIAT“, vezano za borbu protiv nelegalne trgovine oružjem, a uz organizacionu podršku Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i koordinacionionog odbora SALW.

Vezano za navedeno, policijski službenici Federalne uprave policije su zajedno sa stručnim konsultantom UNDP-a, pri CIAT projektu, održali obuku i prezentaciju Standardnih operativnih procedura, te proveli obuke na teme „Uvod u standardne operativne procedure“, „Analiza rizika“, „Praćenje traga oružja“, „Prikupljanje tragova“, „Vođenje istraga“, te „Upravljanje vanrednim situacijama“.

Nakon završenih prezentacija istoga dana realizovana je i taktička vježba koja je izvedena u krugu Centra za obuku policijksih kadrova “Mahir Begić” u Suhodolu, općina Hadžići. 

Imali su za upoznavanje policijskih službenika sa doniranim materijalno tehničkim sredstvom „Videoskopom“, te opremom kojom raspolaže Federalna uprava policije, a sve u skladu sa mjerama i radnjama propisanim u Standardnim operativnim procedurama u slučajevima pronalaska MES-a (minsko eksplozivnih sredstava), koje su takođe donesene u sklopu ovog projekta.

Kroz ovu taktičku pokaznu vježbu prikazani su pojedini segmenti koji su se ogledali kroz pronalazak osoba, predmeta i sredstava, korištenjem navedene specijalističke opreme, a koji bi poslužili kao dokaz u dokumentovanju krivičnih djela.

Federalna uprava policije u saradnji sa UNDP BIH, te organizacionu podršku Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, nastavlja aktivnostima na implementaciji CIAT projekta za borbu protiv nelegalne trgovine oružjem, navodi se u saopćenju FUP-a. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA