COVID-19 / Forto pred vanrednu sjednicu Vlade KS: Država i FBiH šute, ljudi umiru...

21. 02. 2021. u 14:07:00 B. T.

Shares: 229

Povodom pogoršanja epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, Vlada ovog kantona za sutra je najavila vanrednu sjednicu u proširenom sastavu.

Sjednici Vlade će prisustvovati članovi Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom, predstavnici Kantonalne uprave za inspekcijske poslove kao i policijski komesar MUP-a KS.

U najavi sjednice iz Kantona Sarajevo nisu naveli koja će se pitanja konkretno naći pred kantonalnim zvaničnicima i zdravstvenim stručnjacima. 

Na pitanje da li vanredno zasjedanje znači eventualno uvođenje novih mjera s oprezom govore i u Kriznom štabu. 

Neki od članova s kojima smo razgovarali, ili su tek putem medija upoznati sa sutrašnjim sastankom ili zbog novog ustrojstva Štaba ne mogu govoriti i upućuju na ministra zdravstva Harisa Vranića. 

Međutim, niti on niti premijer Edin Forto nisu odgovarali na naše pozive. 

Forto se, pak, oglasio na Twitteru. 

"Sutra u 9h hitna sjednica Vlade KS zbog rasta broja zaraženih i očiglednog nepridržavanja mjera velikog broja građana KS. Pandemija nije gotova. Naši sugrađani umiru. Država i FBiH šute o vakcinaciji. KS uz sve napore još nije uspio doći do vakcina na tržištu", naveo je Forto. 

U neslužbenom razgovoru s nekim od članova Kriznog štaba, kažu da zbog rasta broja novozaraženih situaciju svakako treba analizirati.  Na pitanje da li struka smatra da treba uvesti nove mjere, i hoće li takvo što predložiti Vladi, odgovor je na fonu da su "odgovrajuće mjere već na snazi", ali da treba sagledati mogućnost njihovog efikasnijeg provođenja i nadzora. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (19)