Edin Forto o planovima i nabavci vakcina

7
L.S.
Edin Forto o planovima i nabavci vakcina
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo dobilo prvi punkt za drive-in testiranje

Edin Forto, premijer Vlade Kantona Sarajevo danas je prisustvovao otvaranju punkta za drive-in testiranje gdje je istakao problem nabavke vakcina, ali i šta je plan za dalje.

„Pokrenuli smo proces nabavke, minimalno želimo 100 hiljada vakcina. Zadnja smo država u regiji i mene je sramota da se ne bavimo tim pitanjem na državnom nivou", tvrdi Forto i naglašava "mi smo u razgovoru sa više farmacija i dobavljača dakle direktno sa dobavljačima razgovaramo, a oni traže minimum od milion doza za isporuku. Ova Vlada je nemoćna ako se ne uključi i Federacija, dakle svi nivoi vlasti".

Na naš upit u čemu je problem sa nabavkom vakcina i koji su daljni planovi Vlade KS, Edin Forto je za portal Radiosarajevo.ba kazao:

Problem nije samo Kantona, već države, a mi ćemo učiniti sve što možemo da nabavimo vakcine. Naše oči su uprte i u Federalni i državni nivo u smislu COVAX programa i neke veće nabavke koju može priuštiti država“, tvrdi Forto.

COVAX je zamišljen kao globalna alijansa distribucije vakcina protiv COVID-19 u sve dijelove svijeta, pogotovo prema siromašnijim zemljama. U njemu učestvuje 186 zemalja, a koordinišu ga Gavi-Savez za vakcine, Koalicija za inovacije u pripravnosti za epidemije (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations - CEPI) i Svjetska zdravstvena organizacija.

Ovo je bila lijepo zamišljena ideja, ali se susrela s nizom otežavajućih okolnosti i zastoja. Kako je do sad poznato, COVAX mehanizam zahtijeva direktnu komunikaciju sa dobavljačima, Vlada KS je kako tvrdi premijer u razgovoru sa više njih, ali Federacija i država nisu. 

Forto ističe kako je drive-in koji je prvi ove vrste u Sarajevu, testni, i da će u slučaju novog talasa većeg broja zaraženih koronavirusom, brzo reagovati i otvoriti novi.

„Građani treba da znaju da ćemo koristit one vacine za koje struka kaže da su dobre. Osim masovne vakcinacije i konačnog izlaska ili pokušaja izlaska iz pandemije u zdravstvenom smislu, naš fokus u ovoj godini će biti saniranje ekonomskih posljedica i povrat što više novca u ekonomsku aktivnost, privatni sektor što smo i budžetirali kroz Ministarstvo privrede, ali i sve ono što smo prethodno 2019. najavili“, kazao je Forto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije