Sarajevo dobilo prvi punkt za drive-in testiranje na koronavirus

3
L. S.
Sarajevo dobilo prvi punkt za drive-in testiranje na koronavirus
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Punkt za drive-in testiranje

Punkt za drive-in testiranje na koronavirus danas je zvanično počeo sa radom.

Kako je i najavljeno, postavljen je na parkingu kod mosta Suade i Olge. 

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar zdravstva KS Haris Vranić u društvu s Muhamedom Ahmićem, direktorom Javne ustanove Dom zdravlja KS, obišli su ovaj punkt.

"Želim da naglasimo da ova Vlada što obeća to i ispuni, možda smo zakasnili ali evo imamo prvi drive-in. Svi koji imaju e-uputnicu za testiranje na COVID-19 mogu pristupiti. Rezultati testa će biti u roku 24 sata. Svi koji budu pozitivni na vrijeme će biti obaviješteni putem viber aplikacije, u zavisnost od kliničke slike bit će im određeno dalje postupanje", kazao je Vranić.

Ministar Vranić tvrdi dalje:

"Mi smo krenuli pravnim putem da se dobiju sve dozvole, ali problem je na državnom nivou. Obezbijeđene su potrebne količine vakcina, dakle sve tri Pfizer, AstraZeneca i Sputnjik V, ali problem je realizacije, dakle pravne prirode".

Ministar je naglasio i da u narednom periodu planiraju masovno testiranje građana kako bi provjerili tačnost podataka koje već imamo o stanju pandemije u KS.

Sarajevo dobilo prvi punkt za drive-in testiranje - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Sarajevo dobilo prvi punkt za drive-in testiranje

Radno vrijeme punkta će biti od 8 do 14:30 sati, svakog dana u sedmici.

Također bit će realizovan i Call centar koji će pojednostaviti protok informacija.

"Mi smo proširili asortiman usluga koji već pružamo. Ovo je prvi pravi drive-in gdje se ne mora izaći iz automobila", kazao je Ahmić.

"Pokrenuli smo proces nabavke, minimalno želimo 100 hiljada vakcina. Zadnja smo država u regiji i mene je sramota da se ne bavimo tim pitanjem na državnom nivou", tvrdi Forto i naglašava "mi smo u razgovoru sa više farmacija i dobavljača dakle direktno sa dobavljačima razgovaramo, a oni traže minimum od milion doza za isporuku. Ova Vlada je nemoćna ako se ne uključi i Federacija, dakle svi nivoi vlasti".

U radu na punktu Vrbanja bit će uključene sve organizacione jedinice J.U. Dom zdravlja KS.

Podsjećamo, Vlada KS je krajem januara ove godine dala zaduženja nadležnim ministarstvima, javnim i zdravstvenim ustanovama u Kantonu da realizuju aktivnosti s ciljem otvaranja ovog punkta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije