Vlada o nabavci vakcina, otvaranju drive in testiranja u Sarajevu i odvijanju nastave

5
Radiosarajevo.ba
Vlada o nabavci vakcina, otvaranju drive in testiranja u Sarajevu i odvijanju nastave
PrtScr / Press konferencija

Premijer Kantona Sarajeva Edin Forto, ministar zdravstva Haris Vranić, ministrica pravde i uprave Lejla Brčić i ministrice za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović govorili su danas o pripremi za vakcinaciju i primjenama epidemioloških mjera u školama.

Premijer Forto kazao je na današnjoj press konfrenciji da je situacija u kojoj se KS našao, je situacija u kojoj se našla i država BiH.

"Mi kao i drugi kantoni prepušteni smo sebi da se snalazimo u smislu imunizacije. Ja sam u pkušajima sa ostalim članovima Vlade da nabavimo vakcine putem zakonske procedure, došao do frapantnih saznanja. Međunarodna zajednica je svjesna da je državni nivo u BiH jedini državni nivo u Europi koji ne radi ništa. Zbog toga je BiH dobila određeni prioritet u COVAX režimu. Naše vlasti odbijaju da nas informišu kada će doći vakcine. 

Vlada KS će nastaviti zbog toga da nabavi komercijalnim putem. Dobili smo i ponudu za humanitarne vakcine, ali mislimo da je to neki geomarketinški put kojim ne želimo da idemo. Zakon predviđa da se vakcine mogu uvesti samo komercijalno. Obavio sam neke razgvore sa nekim proizvođačima vakcina. Dobili smo dogovore da rade samo sa državama i da je količina minimalna milion i po doza, zašto FBIH nije obavio ove razgovore ili ako jeste zašto nas nisu obavijestili", rekao je Forto.

Ministrica Hota-Muminović je istaknula da se ponovo vraćamo na istu temu, odnosno o nastavi u drugom polugodištu.

"Ministarstvo je najavljivalo da planiramo ući u normalizaicju nastavnog procesa. Mi ne propisujemo mjere samostalno, već u saradnji sa Ministarstvo zdravstva. Naredbe koje su na snazi od strane federalnog nivoa, mi smo se u okviru njih kretali. Naravno da imamo i elementarnih neslaganja kako se mjere propisuju. Imat ćemo i sastanak na kojem će se iskomunicirati kako i šta dalje", poručila je ona.

Lejla Brčić kazala je da je Vlada FBiH donijela zaključak kojim je pod obavezujuće stavila da su svi građani u obavezi nositi maske, uz izuzetak djece do šest godina.

"Kantonima je dato da vrše nadzor i da sankcionišu one koji to ne poštuju. U situaciji bilo kojoj vanrednoj, a pandemija je itekako vanredna situacija. Federalni nivo je pokazao da se ne možeo pouzdati u njih. Mi smo jedina država koja nije započela proces vakcinacije. Ustavni sud je u svojoj odluci nije problematizirao mjere, već je ostavio da to bude odluka stručnjaka. 

Mi ćemo od federalnih vlasti tražiti da budemo konsultovani od donošenju mjera, te ćemo tražiti da bude ostavljeno slobodnije donošenje mjera po kantonima", kazala je ona.

Ministar zdravstva Haris Vranić govorio je o uspostavljanju drive in testiranja u KS.

"Zavod zdravstvenog osiguranja bio je nepotpun, posljednjom odlukom smo ga popunili. Obezbijeđena je lokacija i potrebna oprema. Bit će na parkingu kod Vrbanje mosta. Kontejner će biti postavljen tokom dana na lokaciju. Zavod će pružiti svu tehničku pomoć, u smislu bilježenja tehničkih lica, a Dom zdravlja će obezbijediti ekipe koje će raditi testiranje.

To testiranje će biti od osam sati ujutro, do pola četiri popodne", rekao je Vranić.

Što se tiče vakcinacije na području KS ministar Vranić je kazao da su pokrenute brojne procedure za nabavku vakcina.

"Nadam se da ćemo uspjeti u toj nakani, da nabavimo te vakcine. Jučer je bila sjednica Kriznog štaba, bilo je zadovoljstvo raditi, jer bila je priča o struci, a ne o politici. Donijeli smo plan terapijskog liječanja COVID bolesnika i plan otvaranja post-COVID ambulante. Osmislili smo i redoslijed vakcinisanja, to nije nešto što je KS sam određivao, to je preneseno sa Svjetske zdravstvene organizacije. To su uposlenici u intenzivnim njegama, pa na bolničkim odjeljenjima, oni koji rade u COVID ambulantama, uposlenici MUP-a, stariji od 65 godina. Napravljen je čitav hodogram vakcinisanja, sve je spremno za masovnu vakcinaciju. 

Donesen je zaključak koji će vjerovatno i biti usvojen, da se radi centralizirano vakcinisanje, to će biti jedna od naših velikih dvorana. Jer disperzija po zdravstvenim ustanovama može zagušiti sistem. Želim poručiti građanima, da čim dođu vakcine, vakcinacija će biti provedena u najkraćem roku. Svi koji dobiju vakcinu dobit će svoj COVID pass, koji će moći koristiti i prilikom prelaska granica, gdje će se očitavanjem bar koda dobiti podatke", kazao je on.

Forto ističe da ono što radi ZHK je prema informacijama koji oni imaju je predbilježba, a oni to tretiraju kao anketu.

"Prema informacijama koje imamo u BiH postoji dvije hiljade vakcina. Ne postoje druge vakcine u BiH, osim tih u ovom trenutku. Ovo tretiramo kao anketu u pripremi za vakcinaciju. Krenuli smo u nabavku vakcina prvi dan kada smo imenovani u Vladu KS. Pozivam Vladu FBiH i državni nivo da se uključe u nabavku vakcina, jer ovo je ponižavajuće", zaključio je Forto.

Premijer je na kraju zamolio građane da se nastave pridržavati mjera jer epidemija nije završena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije