Forto otkrio tri potencijalna ministra i prve smjene nove Vlade

3
Radiosarajevo.ba
Forto otkrio tri potencijalna ministra i prve smjene nove Vlade
Foto: Anadolija / Edin Forto

Mandatar za sastav nove Vlade KS čije se imenovanje očekuje u posljednjoj sedmici decembra Edin Forto potvrdio je danas tri imena koja će najvjerovatnije biti ministri u gostovanju na TVSA.

Kako je on kazao riječ je o tri kada koja su već bila na ministarstkim pozicijama u Vladi Šestorke.

Riječ je o Lejli Brčić(Naša stranka) ministrica prvda i uprave, Adnan Šteta(SDP BiH) ministar saobraćaja i Admir Katica(NIP) ministar unutrašnjih poslova KS.

"Za ministricu Brčić mogu potvrditi, sve drugo treba da sačeka dodatnu potvrdu, ovo je još uvijek nezvanično. Pregovori oko formiranja Vlade nastavit će se u narednim danima“, kazao je Forto dodavši da će u Vladi KS biti četiri žene.

Jedno od imena je i Adnan Delić koji je bio kandidat Četvorke za načelnika općine Novi Grad, a za samo nekoliko stotina glasova izgubio je od Semira Efendića (SDA). Predsjednik NIP-a Elmedin Konaković kazao je da ozbiljno računaju na Delića i da je on osvježenje na političkoj sceni. Ono što se ističe kao mana Deliću je nedostatak političkog iskustva.

„Uspjeh Adnana Delića meni nije iznenađenje. Imao sam priliku vidjeti ga u kampanji i družiti se. On je jedan udarnik i kad se takva osoba uključi u politiku to je dobitak za cijelu državu.“

Forto je danas tokom gostovanja u Vikend programu na TVSA kazao je da je šokantno kako se vodi primarna zdravstvena zaštita i način upravljanja je loš u Domu zdravlja KS. Direktor Doma zdravlja KS je Muhamed Ahmić iz BOSS-a.

„Prvi potez je da što prije pripremimo smjenu u toj instituciji. Zdravstvo mora doživjeti preobražaja. Mislim da je potrebno maknuti neke poticaje što je tjeralo neke ljude da uđu u naš zdravstveni sistem. Moramo izmaći ambiciju pojedinaca koji se bave sobom“, kazao je Forto.

On je kazao da je program koji je predstavila nova skupštinska većina proširen mjerama vezanim za COVID-19 i zdravstveni sistem. Posebno je govorio o ekonomskoj krizi koja će uslijediti 2021. godine.

„Ekonomska kriza će nas zadesiti tek 2021. godine i ono što mi imamo u Sarajevu je da smo mi administrativni centar i da radnici na pet nivoa vlasti primaju platu iz budžeta. Plate nisu smanjene, mnogi ne razumiju koliko je loša ova ekonomska kriza. Mnogi ne razumiju da je u Zapadnoj Evropu, SAD milioni ljudi ostali bez posla. Ova kriza 2021. će pokazati svoje pravo lice, prema procjenama Budžet će biti manji za skoro 200 miliona KM. Puno manje će želja biti moguće ispuniti“, kazao je Forto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije