Forto: BiH sa ovakvim mehanizmima teško da se može izboriti sa ogromnim administrativnim procedurama

18
Radiosarajevo.ba
Forto: BiH sa ovakvim mehanizmima teško da se može izboriti sa ogromnim administrativnim procedurama
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Edin Forto

Ministar komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine Edin Forto je tokom gostovanja na BHRT-u kazao da je Bosna i Hercegovina jedina zemlja Zapadnog Balkana koja nije poslala Plan reformi. 

"Ovo je za nas neka pokazna vježba koja je pokazala da mi još nismo spremni, što ne znači da trebamo odustati. Plan rasta i dalje je tu, novac je tu, nas niko ne sprečava da, evo za 15 dana, pokušamo da se dogovorimo i pošaljemo usaglašeni dokument i onda ćemo vidjeti šta Evropska komisija ima reći na to", izjavio je Forto.

Naglasio je kako je Plan reformi vezan za Plan rasta, te da je propuštanje ove prilike velika šteta.

Saobraćajna nesreća u Sarajevu: Automobilom udario u drvo

Saobraćajna nesreća u Sarajevu: Automobilom udario u drvo

"Ovo samo pokazuje da BiH sa ovakvom centralnom vlasti i sa ovakvim mehanizmima teško da se može izboriti sa ogromnim administrativnim procedurama koje nas čekaju ukoliko otvorimo pregovore", poručio je Forto.

Prema njegovim riječima, nije problem u političkoj vlasti, već u procedurama i praksama, kako je rekao, u administrativnom kapacitetu jedne države. Osvrnuo se i na formiranje pregovaračkog tima, istakavši kako se o tome razgovaralo, ali da još ništa nije gotovo.

Ministar Forto potvrdio: Konzorcij se izjasnio da Sirius 2010 istupa iz Projekta digitalizacije

Ministar Forto potvrdio: Konzorcij se izjasnio da Sirius 2010 istupa iz Projekta digitalizacije

"Razgovaralo se o nekim principima i ništa u BiH ne može biti centralizovano, sve mora biti 'na troje'. Ukoliko imamo dobar tim, nije ni to strašno. Recimo, tri člana Tima koji će se rotirati moraju iza sebe imati ozbiljan mehanizam, ozbiljnu administraciju, a ja ne vidim u ovom trenutku da se dovoljno ozbiljno to shvata", naveo je Forto.

"Kad hoćemo da napravimo pomak, nađe se neko da to spriječi"

Forto je govorio i o blokadama usvajanja važnih zakona.

"Mi smo doživjeli da jedan suludi politički potez predvođenim Harisom Silajdžićem sruše Aprilski paket. Sada ne možemo ni da pomislimo da dobijemo takav paket na stolu. I danas imate političke snage koje su spremne sve uništiti jer oni ne vode proces. Godinama nakon toga imate Milorada Dodika koji se zahvaljuje Harisu Silajdžiću", rekao je, te dodao:

"Kad hoćemo da napravimo pomak, pojave se kandidati za rušenje svega onoga što se zove evropski put BiH."

Edin Forto otvoreno: 'Srušili su plan i projekat koji nisu ni pročitali'

Edin Forto otvoreno: 'Srušili su plan i projekat koji nisu ni pročitali'

Na pitanje "Ko mu teže pada, opozicija u Federaciji ili Milorad Dodik (lider SNSD-a i predsjednik RS, op.a.)?", Forto je naveo kako se "Nema šta njima baviti".

"Kad moramo raditi zajedno i kad treba preuzeti odgovornost, oni su pokazali da nisu sposobni preuzeti odgovornost, govorim o opoziciji u FBiH. Milorad Dodik je član državne koalicije, počinjenici da dolazi s određenim rezultatom iz RS i sutra će to možda biti neko drugi, iskreno se nadam da hoće, ali ne možemo znati dok se ne dese novi izbori", naveo je.

"Protiv mene se vrši politička diskriminacija, moj glas u VM skoro da nije bitan"

Prema njegovim riječima, potrebno je tražiti način da se BiH ovakva kakva je danas, popravi i unaprijedi, te da je za to najbolji način evropski proces.

Forto okrivio SDA za gubitak 70 miliona eura: "Odlučili su da zakoče evropski put"

Forto okrivio SDA za gubitak 70 miliona eura: "Odlučili su da zakoče evropski put"

"BiH je uređena kako je uređena, ja bih volio da bude drugačije. Ja sam isto osoba protiv koje se vrši diskriminacija u političkom procesu, jer se izjašnjavam kao ostali. Ne mogu se kandidovati za neka mjesta, trenutno u Vijeću ministara moj glas skoro da se i ne gleda, jer sam ostali. Postoji samo mali broj scenarija u kojima moj glas može biti bitan. Znači, čista diskriminacija", kaže Forto.

Cijelo gostovanje Edina Forte možete pogledati na ovom LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije