Edin Forto otvoreno: 'Srušili su plan i projekat koji nisu ni pročitali'

23
Radiosarajevo.ba
Edin Forto otvoreno: 'Srušili su plan i projekat koji nisu ni pročitali'
Radiosarajevo.ba / Edin Forto

Naša stranka je organizovala konferencija za medije je organizovana u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na temu 'šta smo izgubili na temu plana rasta'.

Prvi se medijima obratio predsjednik Naše stranke, Edin Forto.

Forto je otvorio izlaganje objašnjenjem da je bilo koji kantonalni premijer mogao svojim glasom srušiti projekat.

"Mi smo divovi" se orilo Koševom: Preko 20.000 navijača Sarajeva uglas pjevalo svoju himnu

"Mi smo divovi" se orilo Koševom: Preko 20.000 navijača Sarajeva uglas pjevalo svoju himnu

"U Bosni i Hercegovini funkcioniše sve na konsenzusu, svaki kantonalni premijer je mogao blokirati projekat, a slučajno ili ne, to su učinila četiri premijera koja dolaze iz Stranke demokratske akcije. Oni su odlučili da suspenduju naš europski put i daju uslove kako bi oni to radili bolje", rekao je Forto.

Forto dalje pojašnjava da je plan rasta mehanizam Europske unije da približi BiH Europskoj uniji, te da nas sve što se nalazilo u planu čeka kada budemo otvorili pregovore.

Naša stranaka pita DF: Jeste li i ovaj put stali uz SDA i pomogli blokadu dvije milijarde KM?

Naša stranaka pita DF: Jeste li i ovaj put stali uz SDA i pomogli blokadu dvije milijarde KM?

"Svaka od 110 mjera nas čeka kad otvorimo pregovore. Ovo je bio test za BiH. Ne samo da ćemo ovo raditi jer želimo reforme, ovaj put je EU rekla 'uradite ovo a mi ćemo vam zauzvrat ponuditi bespovratna sredstva i kredite po povoljnim kamatama za projekte koje smatrate da su bitni'. Mi smo poslali infrastrukturne projekte koji su spremni i neko je odlučio da kaže da nije dovoljno", rekao je Forto, dodavši da je neko smatrao da 110 nije dovoljno, a da je 113 trebalo biti.

"Neko je rekao da projekti nisu dobri, da se djeca jedne etničke grupe preferiraju. To je laž, pruga kroz tuzlanski kanton je bila uključena u projekat. Pitam se da li je SDA srušila projekat jer je navikla da Tuzla bude izolovana", rekao je Forto te naveo primjere i drugih kantona za koje je opozicija tvrdila da su ignorisani.

Jedna od mjera je smanjenje redova na granicama, a prema riječima Forte premijer Unsko-sanskog kantona ne želi to. Kao ni što premijer ZDK ne želi da se gradi pruga kroz njegov kanton.

Također, predsjednik Naše stranke je naglasio i da je Elektroprivreda BiH ovim planom trebala dobiti 160 miliona eura u projektima, te da su pojedinci srušili plan i projekat koji nisu ni pročitali.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (23)

/ Povezano

/ Najnovije