Finansijski krah BHRT-a: ' Šest godina u minusu od 72 miliona KM'

4
Radiosarajevo.ba
Finansijski krah BHRT-a: ' Šest godina u minusu od 72 miliona KM'
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Belmin Karamehmedović

Sa ovakvim načinom i odnosom u poslovanju, BHRT se suočava s ozbiljnim izazovima u obavljanju svoje osnovne funkcije. Prelazna rješenja koja su implementirana dovela su do nepravedne raspodjele sredstava između dva entitetska javna servisa, ostavljajući BHRT u velikoj finansijskoj dubiozi. Generalni direktor BHRT-a, Belmin Karamehmedović, iznio je tešku finansijsku situaciju na press konferenciji.

"Sa ovim načinom naplate takse imamo već godinama velike probleme da se ljudima koji vrijedno rade svoj posao za vrlo male plaće, uplate sve obaveze i doprinosi. Prije dva dana nam je primjerice radio trebao biti ugašen jer postoji dugovanje po tom osnovu, imamo dugovanja prema EBU, čiji je Radiotelevizija Bosne i Hercegovine član, dakle Evropska unija javnih emitera i tako dalje i tako dalje", istaknuo je Karamehmedović.

On je naglasio da država Bosna i Hercegovina, koja je preuzela odgovornost za postojanje javnog servisa, nije ispunila svoje obaveze. BHRT je, od usvajanja Zakona o Javnom RTV sistemu 2005. godine, ostao "neželjeno dijete" u očima vlasti. Ključne odredbe tog zakona, poput formiranja korporacije i pravedne raspodjele sredstava od RTV takse, nisu nikada adekvatno implementirane.

Britanski izaslanik u UN: "Pozivamo lidere iz RS da obustave svoje secesionistčko djelovanje"

Britanski izaslanik u UN: "Pozivamo lidere iz RS da obustave svoje secesionistčko djelovanje"

"Nažalost, u 2023. godini još uvijek nemamo korporaciju, nemamo pravednu raspodjelu prihoda od marketinga i RTV takse. BHRT je u minusu od 72 miliona 600 hiljada maraka za šest godina, dok su RTRS i FTV, zahvaljujući nedozvoljenim praksama, stekli ogromna sredstva koja im ne pripadaju", dodao je Karamehmedović.

Govoreći o pokušajima rješavanja problema, generalni direktor BHRT-a istaknuo je da su sastavljeni prijedlozi za aneks ugovora kako bi se pronašlo privremeno rješenje, ali da su pregovori sa menadžmentom FTV-a bili neuspješni.

BHRT: RTRS nam duguje više od 75 miliona KM, od 2017. nisu uplatili ni marku

BHRT: RTRS nam duguje više od 75 miliona KM, od 2017. nisu uplatili ni marku

"Doveli smo se sada u situaciju da ukoliko bi BHRT potpisao aneks, odnosno nastavak ugovora pod istim uslovima kako je to bilo zadnjih šest godina, da nas to direktno vodi u kolaps i nemogućnost da obavljamo svoju funkciju."

Karamehmedović je izrazio zabrinutost zbog nedostatka podrške države i apelirao na javnost da shvati ozbiljnost situacije kako bi se pronašlo održivo rješenje za BHRT.

Belmin Karamehmedović
Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Belmin Karamehmedović

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije